Zentiva este tinta unei oferte de preluare din partea actionarului sau majoritar, compania franceza Sanofi Aventis, care a oferit 40 milioane coroane cehesti (2,33 miliarde dolari), oferta respinsa de compania ceha ca fiind prea mica.

Petr Sulc, directorul financiar al Zentiva, a declarat ca in urmatorii doi-trei ani compania ar putea, totusi, sa fie preluata de catre alt jucator important pe piata, potrivit NewsIn.

Acesta a declarat, de asemenea, ca achizitionarea unui competitor mai mic, o fuziune cu o companie asemanatoare sau un "parteneriat deschis" reprezinta optiunile luate in vedere de catre Zentiva, ce produce copii mai ieftine ale unor medicamente precum paracetamol si ibuprofen.

"Un parteneriat cu oricare companie farmaceutica, in orice forma, este solutia cautata", a declarat Sulc. "In trei ani, Zentiva va fi cu siguranta integrata intr-o companie mai mare", a subliniat oficialul.

"In orice caz, consolidarea va continua si vrem sa cautam si sa sporim oportunitatile, ca si pana acum", a adaugat acesta.

Anul trecut, Zentiva a cumparat 75% din pachetul de actiuni al Eczacibasi Generic Pharmaceuticals, a treia companie turca producatoare de medicamente generice.

Citeste si:

Sulc a declarat ca achizitionarea companiei turcesti nu mai este un obstacol in calea expansiunii Zentiva. Eczacibasi Generic Pharmaceuticals a generat 29% din veniturile grupului in ultimele 12 luni, ceea ce a facut ca Turcia sa fie cea mai mare piata de desfacere a companiei.

Zentiva are in vedere extinderea in Europa de Vest numai in cazul in care ar putea forma sinergii cu un partener deja prezent pe aceasta piata.

Oferta Sanofi expira pe data de 19 septembrie, compania franceza avand in vedere peste 50% din pachetul de actiuni Zentiva. La ora actuala, Sanofi detine 24,9%, fiind actionarul majoritar al Zentiva.

In Romania, este probabil ca cresterea vanzarilor din acest an sa compenseze pierderile de 23% din 2007, cand compania a implementat masuri pentru a depasi volumul de facturi neplatite catre distribuitori.

Zentiva este a patra companie producatoare de medicamente generice din Europa, a carei valoare de piata de ridica la 2,39 miliarde dolari.