Cea mai mare economie din Europa a scazut cu 0,5% in al doilea trimestru si rezultatele negative din intervalul iulie-septembrie ar consitui prima recesiune tehnica - doua trimestre consecutive - de la inceputul lui 2003, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

"Daca economia va stagna in al treilea trimestru, ne putem considera norocosi. Tendinta denota totusi o perspectiva negativa", a declarat Walther Otremba, ministrul adjunct al economiei, intr-un interviu acordat agentiei Reuters.

"Indicatorii economici si sondajele releva o perspectiva negativa si va trebui sa ne asteptam la o prabusire a economiei", a adaugat Otremba, seful departamentului de politica monetara responsabil pentru prognozele oficiale ale guvernului.

"Aceasta criza nu va lua sfarsit in curand", a spus acesta. Intrebat despre deprecierea recenta a monedei europene in fata dolarului american - euro s-a depreciat, miercuri, pana la cel mai mic nivel al ultimelor opt luni, sub 1,44 dolari - Otremba a declarat ca este prea devreme pentru ca acest lucru ca fie benefic economiei.

Citeste si:

"Daca moneda unica se va deprecia pana la 1,20 - 1.30 dolari, lucrurile s-ar imbunatati usor. La ora actuala, ne aflam totusi la un nivel relativ ridicat", a spus Otremba.

Comentariile acestuia sunt mai pesimiste decat cele ale ministrului finantelor, Peer Steinbrueck, care a declarat, marti, ca economia nu se afla in recesiune si estimeaza o crestere a acesteia cu 1,7% in 2008.

Miercuri, Steinbrueck a declarat ca Germania este bine pozitionata sa reziste tulburarilor de pe piata, iar discutiile despre o eventuala recesiune sunt premature.