Toti cei 83 de economisti chestionati de Reuters anticipasera ca BCE va mentine rata dobanzii cheie la 4,25%, la sedinta de astazi, dupa ce in iulie inasprise conditiile de creditare pentru prima data in acest an, pentru a diminua estimarile inflationiste ce pot genera o spirala inflationista.

Analistii au precizat ca BCE va mentine dobanda cheie ca masura de combatere a inflatiei, in ciuda temperarii cresterii economice.

Statisticile publicate ieri au indicat ca scaderea investitiilor si a consumului in zona euro au dus in al doilea trimestru la prima comprimare a economiei zonei euro de la aparitia blocului, iar datele publicate pentru vanzarile cu amanuntul din iulie si increderea in sectorul serviciilor din august semnaleaza ca problemele s-ar putea accentua.

Citeste si:

Pe de alta parte, o ieftinire a petrolului a contribuit la o usoara temperare a inflatiei ce se accentuase pana la nivelul record de 4%, dublu fata de cel de imediat sub 2% tintit de institutia cu sediul la Frankfurt.

Estimarile de crestere economica vor fi probabil reevaluate in scadere, urmand ca si rata dobanzilor sa urmeze aceeasi tendinta. Peste 50% din analistii chestionati de Reuters intrevad o reducere a dobanzii cheie in primul semestru al anului 2009.

Economistii au mai spus ca presedintele BCE, Jean Claude Trichet, ar putea repeta la conferinta de presa de joi ca institutia cu sediul la Frankfurt nu are niciun fel de estimari cu privire la evolutia politicii monetare, chiar daca folosirea unei astfel de sintagme ar putea arata ca bancherii centrali europeni sunt poate mai pregatiti sa coboare dobanda cheie decat ar fi necesar.