Masura a fost luata dupa ce un raport al supraveghetoruluic pietei financiare din Irlanda arata ca asiguratorii obtin profituri uriase in urma contractelor incheiate cu soferii tineri. Astfel, firmele de asigurari castiga, in medie, la 1.172 euro din contractele cu unii soferi tineri, comparativ cu un profit mediu de 290 euro generat de contractele semnate cu restul conducatorilor auto, potrivit NewsIn.

Firma irlandeza de asigurari XS Direct anunta reduceri de aproximativ 1.000 euro pentru o polita de asigurare incheiata cu un tanar conducator auto, daca acesta accepta restrictia impusa pentru sfarsitul de saptamana.
in 2006, soferii sub 25 de ani au reprezentat peste o treime (37%) din persoanele decedate si 25% dintre raniti in urma accidentelor de masina.

Noua polita de asigurare, numita Pumpkin (dovleac), presupune montarea pe masina a unui dispozitiv de monitorizare, care alerteaza compania in cazul in care masina este condusa in timpul noptilor de vineri sau sambata. Daca tinerii soferi incalca termenii contractului, acestia vor fi taxati cu 50 euro.