Institutul a luat in calcul in estimarile proprii atat pagubele materiale, prezentate de presedintele georgian Mihail Saakasvili la sfarsitul lunii august ca fiind in valoare de 1,4 miliarde de euro, cat si viitorul impact asupra productiei, exporturilor si investitiilor in aceasta tara.

"in ultimii ani, Georgia a cunoscut o adevarata dezvoltare economica, gratie construirii conductelor de petrol si de gaz. increderea investitorilor in acest domeniu risca sa se reduca in urma acestui conflict, cu atat mai mult cu cat exista riscul reluarii violentelor in Nagorno-Karabah", afirma Vasili Astrov, unul dintre autorii acestui studiu.

Insitutul si-a exprimat ingrijorarea ca intentia Tbilisi-ului de a se afisa ca un traseu alternativ pentru gazul si petrolul din Marea Caspica spre Europa ar putea fi pusa in pericol. Gazul care ar urma sa fie transportat prin viitorul gazoduc Nabucco, criticat de Rusia, pe care o ocoleste, ar urma sa treaca prin Georgia.

"Este posibil ca Turkmenistan si Kazahstan sa renunte la transportarea hidrocarburilor lor prin Georgia. Oricum Moscova cumpara cantitati uriase si le-ar putea ameninta cu scaderea preturilor", a declarat Astrov.