Monopolul petrolier sarb NIS, ultima firma din sector controlata de stat scoasa la vanzare in regiune, valoreaza 2,2 miliarde dolari (1,5 miliarde euro), arata un raport publicat sambata de firma de consultanta Deloitte, care indica o subevaluare a companiei in acordul de vanzare catre Gazprom.
"Ne bazam estimarea valorii a 100% din capitalul NIS pe presupunerea ca NIS isi va pastra monopolul asupra procesarii titeiului brut pana in 2012 ", se spune in raport, publicat pe pagina de Internet a guvernului sarb.

Compania ruseasca Gazprom Neft, controlata de Gazprom, va prelua 51% din actiunile NIS pentru 400 milioane euro, angajandu-se sa investeasca alte 500 milioane euro pana in 2012.

Tranzactia face parte dintr-un acord mai larg semnat in ianuarie, care include participarea Serbiei la conducta South Stream planificata de Gazprom, conform NewsIn.

Statul sarb a acordat NIS monopolul asupra rafinarii petrolului pana in 2010, pentru a-i permite sa isi revina dupa bombardamentele NATO din 1999, care au lovit principala sa rafinarie de la Pancevo, pe tarmul Dunarii, iar oficialii sarbi spun ca este nevoie de investitii de peste 1 miliard de euro pentru a pregati compania pentru liberalizarea pietei.

Unii politicieni sarbi au cerut renegocierea tranzactiei si sustin ca pretul de vanzare de 400 milioane euro pentru 51% din actiunile NIS este "insultator", deoarece compania este cea mai mare din Balcani, cu o valoare de 1,2 miliarde euro.

Rusii insista, insa, asupra punerii in aplicare a termenilor acordului de achizitie a NIS, care domina piata din Serbia printr-o retea de 500 de benzinarii.

Exista insa sanse mari ca Parlamentul sarb sa ratifice saptamana viitoare acordul, care are sustinere atat din partea nationalistilor, cat si din partea partidelor pro-occidentale, potrivit Reuters.

Acordul pentru vanzarea partiala a NIS ramane controversat in Serbia, deoarece analistii il considera motivat politic, fiind o recompensa pentru sprijinul acordat Serbiei de Rusia in chestiunea Kosovo, provincie sarba care si-a autoproclamat independenta in februarie, cu sprijinul puterilor occidentale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri