Discutiile dintre Fannie Mae, Freddie Mac si guvernul SUA devin tensionate

Discutiile amiabile dintre Fannie Mae, Freddie Mac si autoritatea de reglementare a companiilor americane de finantare ipotecara, legate de un pachet de ajutoare financiare, s-au incheiat abrupt dupa ce autoritatile au decis in ultimele zile sa preia controlul celor doua firme.

Duminica, guvernul a preluat controlul asupra companiilor, cele mai mari surse de finantare pentru locuinte din Statele Unite, pe motiv ca pierderile ipotecare din ce in ce mai mari inregistrate de firmele sponsorizate de guvern le impiedica sa isi indeplineasca misiunea de a sustine piata ipotecara in siguranta, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.

"Falimentul oricareia dintre ele ar provoca o mare criza in pietele financiare, atat in Statele Unite cat si pe plan international", a declarat secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, explicand motivatia masurilor extraordinare luate de guvern.

In ultimele patru saptamani, oficialii Trezoreriei si directorii Fannie Mae si Freddie Mac au discutat depsre riscurile ce ameninta cele doua firme si modul in care ar putea trece in siguranta prin grava criza ipotecara.

Surse din industrie au declarat ca discutiile au avut loc intr-o atmosfera colegiala, insa au devenit tensionate la inceputul weekend-ului trecut, cand autoritatea de reglementare a trimis o scrisoare in care enumera greselile firmelor, ce sustineau o preluare a controlului de catre guvern.

Directorii ambelor companii au fost uimiti de tonul scrisorii, al carei continut ocupa peste 12 pagini, si in care agentia de reglementare a mentionat pentru prima data posibilitatea ca cele doua companii sa fie preluate de guvern.

Paulson a prezentat la inceputul lunii iulie un plan de a preveni problemele celor doua firme, si a promis imprumuturi si injectii de capital din partea guvernului, in cazul in care oricare dintre cele doua companii ar ajunge in pragul falimentului.

In acel moment, Paulson a spus ca nu se asteapta sa aiba nevoie de aceasta autoritate, si ca simpla optiune va fi de ajuns pentru a calma nelinistile investitorilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri