Economistii prevazusera o incetinire la 4,8% in august. Grecia, ce reprezinta circa 2,5% din economia zonei euro, s-a confruntat cu o inflatie ce a slabit competitivitatea preturilor, amenintand cresterea pe termen lung si siguranta locurilor de munca. Costul ridicat al traiului accentueaza in prezent ingrijorarile economice.

Preturile de consum din cele 15 state ale zonei euro au scazut, de asemenea, peste asteptari in luna august, la un nivel anual de 3,8%.

Europenii platesc mai putin pentru petrol, dupa ce pretul combustibilului a scazut de la nivelul record de la mijlocul lunii iulie, insa pentru a restabili increderea consumatorilor si puterea de cumparare sunt necesare scaderi mai majore ale preturilor de consum.

Citeste si:

Presiunile exercitate de preturi asupra economiei Greciei reduc bugetul destinat consumului, ceea ce se reflecta in increderea consumatorilor.

Increderea consumatorilor a scazut in iulie pana la cel mai mic nivel din ultimii doi ani si jumatate, consumatorii greci fiind cei mai pesimisti din Europa, dupa cei din Portugalia, potrivit unui sondaj IOBE.

"Statisticile indica o temperare a inflatiei in Grecia, ceea ce este o veste buna nu numai pentru consumatori, ci si pentru sectorul de export. Inflatia ar putea sa fi atins cel mai inalt nivel in 2008, desi evolutia preturilor de consum va fi strans legata de piata energetica, care este foarte nesigura in acest moment", a declarat un economist din cadrul Global Insight, Diego Iscaro.