Desi evolutia economiei europene cunoaste o incetinire drastica datorita cresterii preturilor la petrol si a aprecierii monedei europene din ultima vreme, parlamentarii europeni reactioneaza extrem de dur la planurile bugetare ale noii Presedintii


Conform declaratiilor recente ale ministrului britanic al Agriculturii, Margaret Beckett, catre agentia Bloomberg, o reforma a cheltuielilor agricole in Europa este foarte putin probabil sa aiba loc inainte de 2014. ''Este putin probabil ca reforma sa inceapa in prima parte a noii perspective financiare, 2014-2010'', a declarat aceasta. Este drept, comentariile ministrului se opun declaratiilor lui Tony Blair, care sustine o reducere drastica si imediata a cheltuielilor agricole, care in momentul de fata ocupa mai bine de 40 la suta din bugetul Uniunii, insa pare sa corespunda mult mai bine intentiilor parlamentarilor europeni. ''Nu vrem un buget care sa ofere de 7 ori mai mult agriculturii decat cercetarii si dezvoltarii, stiintei, tehnologiei si inovatiei'', declara Blair raspicat in cadrul summit-ului de la Bruxelles, de luna trecuta. ''Acest buget nu raspunde nici nevoilor cetatenilor, nici schimbarilor Europei'' sublinia Blair intr-un interviu recent acordat cotidianului german Bild. Insa, asa cum atragea atentia si presa straina, Blair nu a reusit sa prezinte si un plan concret de reducere a acestor cheltuieli, respectiv de modificare a bugetului agriculturii. Iar declaratia ministrului britanic al Agriculturii vine de fapt pe fondul primirii extrem de ostile a proiectului bugetar britanic de catre Parlamentul European. Astfel, prezentarea planurilor detaliate asupra bugetului european, facuta de Margaret Beckett in fata Parlamentului European, pare a fi fost primita cu vociferari si dese intreruperi de catre parlamentari, pentru ca in final sa se ajunga la un adevarat scandal, in care tras la raspundere a fost chiar ministrul.

Explicatiile oferite de Beckett nu par sa fi satisfacut nici pe departe Comitetul agricol al Parlamentului, care a solicitat in repetate randuri o detaliere mult mai precisa a acestor planuri. ''Reactia fata de prezentare a fost incredibil de ostila. Parlamentarii europeni au venit cu intrebari foarte detaliate cu privire la perspectiva ministrului Beckett asupra agriculturii'', a declarat un membru irlandez al Parlamentului.

Conform surselor parlamentare, o astfel de primire a unui ministru este extrem de neobisnuita, mai ales atunci cand este vorba de o noua Presedintie. Acuzele par sa fi venit din toate partile si sa fi luat o turnura generala. In acest sens, conform declaratiilor comisarului pe buget al Lituaniei, Dalia Grybauskaite, reforma propusa de Blair este una lipsita de substanta, retorica sa fiind menita doar sa seduca noi aderenti la planurile britanice.

Ritm lent pentru zona euro pana in 2020

Un raport anual al Clubului de la Paris, citat de EUobserver, ofera Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare din Europa (OCDE) date ce o fac sa-si exprime ingrijorarea, si chiar pesimismul in privinta perspectivelor economiei celor 12 tari membre ale sistemului monetar unic european, in cazul in care nu procedeaza la reforme structurale. In raportul respectiv se emite ipoteza conform careia, in 2020, in absenta reformelor, ritmul de crestere economica al "eurozonei" ar putea ajunge la jumatate din ceea ce este astazi.

In acest context, este apreciata ca negativa absenta integrarii la nivelul pietelor de servicii, "segmentate, in continuare, pe tari", una din cauzele principale ale neexploatarii importantelor oportunitati existente in zona euro.

O mai mare flexibilitate a pietei muncii, se mai arata in documentul OCDE, ar oferi un mai mare spatiu de actiune politicii monetare, ceea ce ar reduce costul controlului asupra inflatiei.

In privinta politicii bugetare, raportul releva ca esecul unora dintre state de a respecta regulile in domeniu a fost rezultatul "stimulentelor confuze", unei slabe supravegheri si a unui insuficient control, ceea ce duce la concluzia ca Guvernele trebuie sa stapaneasca mai bine regulile financiare emise de institutii bugetare solide. EUobserver reaminteste ca ministrii de Finante ai UE au aprobat, la recenta lor reuniune de la Bruxelles, o actiune disciplinara impotriva Italiei si Portugaliei si au dat un avertisment Frantei si Germaniei sa ia masuri inca din acest an pentru a-si limita deficitul bugetar la 3 la suta din PIB. Raportul OCDE insista asupra
necesitatii "imbunatatirii conditiilor pentru inovatie, stimulent important pentru cresterea economica".
Un mesaj similar a transmis marti, in cadrul Comitetului economic si monetar al Parlamentului European, Gordon Brown, ministrul britanic de Finante. Potrivit lui, economiile Uniunii Europene au esuat in efortul de a-i readuce la lucru pe cei 20 milioane de someri existenti in zona.

Reluand un laitmotiv britanic, el a sugerat si cu acest prilej ca cheltuielile nationale si cele la nivel european sa fie orientate spre educatie, cercetare, renovari si reconversie profesionala, astfel incat cetatenii europeni sa fie pregatiti pentru a-si schimba locul de munca in cazul restructurarilor ce intervin in diverse domenii. Brown a lasat sa se inteleaga ca Presedintia britanica a UE va avea ca obiectiv o redirectionare a fondurilor europene, inca din acest an, cand urmeaza sa fie reluate negocierile privitoare la bugetul UE pentru 2007-2013.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri