Statele baltice nu vor beneficia de nici o exceptie in privinta respectarii conditiilor necesare pentru intrarea in zona euro, a declarat, miercuri, purtatoarea de cuvant a comisarului pentru Afaceri Economice si Monetare al UE, Joaquin Almunia, relateaza Mediafax.

Declaratia a fost facuta dupa ce premierul leton Aigars Kaltvitis a declarat intr-un interviu televizat ca acceptarea Letoniei in zona euro, prevazuta pentru anul 2008, va fi in parte "o decizie politica" a Uniunii Europene si a Bancii Centrale Europene.

Celelalte doua state baltice, Lituania si Estonia, intentioneaza sa intre in zona euro in 2007. Pentru ca o tara sa poata intra in zona euro este necesar ca in cele 12 luni premergatoare accesului sa mentina inflatia cu cel mult 1,5% peste media celor trei state membre ale Uniunii Europene in care se inregistreaza cea mai scazuta rata.

Rata inflatiei din zona euro s-a diminuat la 2 la suta in luna mai, de la 2,1 la suta in aprilie.
Tarile baltice inregistreaza insa unele dintre cele mai rapide ritmuri de crestere economica din Europa, iar inflatia a devenit un pericol, desi exista voci care sugereaza ca autoritatile de la Bruxelles le vor permite oricum sa adopte euro. "Criteriile sunt cele care sunt si au fost enuntate clar. Au fost respectate de primele state care au intrat in zona euro si ma astept ca exigentele sa ramana aceleasi", a declarat purtatoarea de cuvant, Amelia Torres.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri