Aleksander Medvedev, directorul executiv adjunct al Gazprom, a spus ca spera ca o tranzactie de schimb de active cu BP si TNK-BP sa fie facuta pana la sfarsitul anului.

"Am anuntat in fata actionarilor, la reuniunea din iunie, ca vom ajunge la un nou record in acest an, dar recordul va fi chiar mai mare decat am anuntat", a declarat Medvedev, la summitul Reuters 2008 pentru investitii in Rusia.

Aleksander Medvedev a spus ca veniturile ar putea depasi 65 de miliarde dolari, comparativ cu estimarile sale anterioare, de 64 miliarde dolari si cu castigurile de 39,5 miliarde dolari de anul trecut.

Medvedev a spus ca pretul gazelor naturale va ajunge in Europa la 500 dolari/1.000 de metri cubi pana la sfarsitul acestui an, ceea ce marcheaza o scumpire cu 100 dolari fata de pretul anterior si este dublul pretului mediu de 260 dolari/1.000 de metri cubi de anul trecut.

"Probabil ca veniturile vor cobori usor in 2009, daca va domina tendinta de ieftinire a titeiului si a produselor rafinate", a mai spus oficialul celei mai mari companii de gaze naturale din lume.

Citeste si:

Gazprom, controlat de stat, spera sa isi majoreze cota de piata din Europa la 33% pana in 2015, de la 25% in prezent si se bazeaza semnificativ pe importurile de gaze naturale din Asia Centrala, ca sa acopere necesarul de gaze naturale din Rusia si din tari ca Ucraina.

Negocieri in vederea fixarii preturilor continua intre Gazprom si Asia Centrala si, prin urmare, pentru Ucraina nu a fost fixat inca un pret. In prezent, Ucraina plateste 179,50 dolari pentru gazele naturale cumparate de la Gazprom.
Compania ruseasca a amenintat ca va majora pretul gazelor naturale vandute Ucrainei pana la nivelul practicat pe pietele europene din 2009, in timp ce multi politicieni ucraineni au spus ca economia poate sustine doar un pret de pana la 300 dolari.

Intrebat daca Ucraina ar putea sa aiba un astfel de pret in 2009, Medvedev a spus ca "este greu sa ne imaginam astfel de preturi, tinand cont ca media de pret din Europa va depasi un nivel de 500 dolari".

Oficialul a spus ca Gazprom spera sa cumpere in curand pachetul de control la zacamintele de la Kovitka de la compania cu capital mixt din Rusia a BP, TNK-BP, dupa un conflict accentuat intre actionarii TNK-BP a intarziat tranzactia.

In curand ar trebui sa urmeze o afacere mai extinsa de schimb de active intre Gazprom si TNK-BP.