Primul ministru canadian, Stephen Harpor, a anuntat, luna trecuta, ca interventia militara a Rusiei in Georgia ar putea periclita contractele comerciale privind importul de gaze naturale, pe care Canada l-a semnat cu Rusia.

Directorul executiv al Gazprom, Aleksander Medvedev a declarat, ca afirmatiile oficialilor canadieni au surprins conducerea Gazprom.

"Am fost surprinsi de anuntul facut de primului ministru canadian care a spus ca va reevalua proiectul Rabaska", a declarat Medvedev.

In mai, Gazprom a anuntat ca se va asocia cu firmele Enbridge Inc, Gaz Metro si Gaz de France pentru a construi un terminal de gaz in valoare de 840 milioane dolari, in Quebec.

Citeste si:

"In cazul in care proiectul nu va putea fi realizat din cauza deciziei politice a Canadei, vom gasi cu usurinta o alta piata de desfacere pentru gazul natural lichefiat", a spus Medvedev.

Gazprom ar trebui sa devina actionar in cadrul terminalului de gaz Rabaska, din Quebec care ar trebui sa asigure necesarul de gaz al oraselor Quebec si Ontario.

Proiectul Rabaska urmeaza sa devina operational in 2014, Gazprom urmand sa importe prin Rabaska gaz natural lichefiat rus din zacamantul Stokman, situat in partea centrala a Marii Barents, la circa 450 de kilometri nord-est de Murmansk, informeaza NewsIn.