Trichet a declarat la Bruxelles, in fata Parlamentului European, ca este increzator ca actuala politica monetara a BCE va ajuta la controlarea inflatiei accentuate, si ca este hotarat sa impiedice ca inflatia sa se reflecte in cererile salariale si in stabilirea preturilor, informeaza NewsIn.

"Banca centrala este acolo special pentru a impiedica o asemenea schimbare si pentru a asigura stabilitatea preturilor pe termen mediu. Actuala politica monetara va contribui la atingerea acestui obiectiv", a mai spus acesta.

Comentariile lui Trichet au fost asemanatoare cu cele de la ultima sedinta de politica monetara a BCE, din 4 septembrie, cand institutia a decis sa mentina dobanda de referinta la 4,25%.

Citeste si:

Acesta a subliniat ca nesiguranta legata de crestere este deosebit de mare si ca exista riscul unei incetiniri economice si unei accelerari a inflatiei.

"Vom inregistra o recuperare treptata in urmatorii ani, dupa trecerea acestui episod de criza", a spus Trichet. "Scaderea preturilor de la recordul din iulie va ajuta la majorarea veniturilor destinate cheltuielilor", a subliniat acesta.

Inflatia zonei euro a fost de 3,8% in august, imediat sub nivelul record de 4% din iunie si iulie si dublu fata de tinta BCE, in timp ce economia a inregistrat o incetinire de 0,2% in intervalul aprilie-iunie.