Pana acum, in acest an, guvernul american a sponsorizat salvarea rivalei Lehman, Bear Stearns, si a creditorilor ipotecari Freddie Mac si Fannie Mae.

Insa, de aceasta data, secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, nu vrea ca banii contribuabililor sa fie utilizati in acest scop, a declarat vineri o sursa avizata.

Discutiile de sambata s-au incheiat fara un anunt, insa deznodamantul ar putea fi includerea activelor neperformante ale Lehman in cadrul unei “banci neperformante” in care rivalele sa poata achizitiona participatii, sau chiar declararea falimentului, au declarat expertii chestionati anterior de Reuters si citati de NewsIn.

Citeste si:

Criza este dificil de gestionat de Paulson si de banca centrala americana, Federal Reserve, care au solicitat directorilor de pe Wall Street sa gaseasca propriile solutii.

Autoritatile nu vor sa fie acuzate ca incurajeaza asumarea de riscuri excesive, prin salvarea unei alte banci de investitii, insa nu pot permite ca falimentul Lehman sa paralizeze intregul sistem financiar si sa agraveze criza creditelor.

Investitorii au spus ca, daca nu se va gasi o solutie pana luni, pietele financiare mondiale s-ar putea zdruncina, din cauza temerilor ca guvernul american va fi nevoit sa sprijine si alte institutii financiare.