Guvernul Poloniei ar putea renunta la ambitiosul plan de a adopta moneda europeana in 2011, obiectiv stabilit in urma cu o saptamana, si sa inceapa sa utilizeze efectiv moneda unica abia din 2012, a declarat o sursa guvernamentala.
Premierul polonez, Donald Tusk, a surprins investitorii si pietele financiare pe 10 septembrie, cand a mutat termenul de aderare in 2011, cu mult mai devreme decat prevedeau cei mai multi economisti, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Banca centrala a Poloniei a descris obiectivul ca fiind foarte ambitios, adaugand ca guvernul nu a consultat-o asupra calendarului, iar unii diplomati ai Uniunii Europene au declarat in particular ca tinta este aproape imposibil de atins.

Sursa, care este implicata indeaproape in luarea deciziilor, a spus ca Polonia ar putea reinterpreta acum termenul de 2011 ca data la care va afla decizia finala a Uniunii Europene in legatura cu aderarea la zona euro, si nu ca momentul in care va avea in circulatie moneda unica.

"Acestia pot sustine ca tara adera la zona euro in momentul luarii deciziei finale, cand nimic nu va mai putea opri adoptarea euro. Folosind acest criteriu, putem spune ca Slovacia face parte deja din zona euro", a declarat pentru Reuters sursa, care a preferat sa nu fie numita.

Pietele financiare au interpretat tinta Poloniei ca decizia de a pune in circulatie moneda euro din 2011. Ministrii de finante au aprobat in iulie aderarea Slovaciei la zona euro, si au stabilit cursul de schimb definitiv dintre coroana si euro.

Moneda unica va fi pusa in circulatie in Slovacia de la 1 ianuarie 2009.

Sursa a legat acest fapt de incercarea Poloniei de a obtine aprobarea Uniunii Europene la mijlocul lui 2011 si de a pune moneda in circulatie de la 1 ianuarie 2012.

O tara in curs de aderare la zona euro aplica in mod normal preturile in ambele monede la comercianti, insa moneda euro este acceptata in continuare neoficial si tara poate avea un nivel diferit al dobanzii de politica monetara fata de cel stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri