Ministrul spaniol al economiei, Pedro Solbes, estimeaza pentru 2009 un deficit intre 1% si 2% din produsul intern brut (PIB), comparativ cu estimarile anterioare, ce se refereau la un excedent de 0,8%, in contextul in care Spania inregistreaza cea mai grava incetinire economica din ultimii 15 ani.

"Sectorul imobiliar nu este singura problema, din moment ce am inregistrat si o scadere a consumului. Adaugati conditiile mai dificile de creditare si reducerea lichiditatii si veti vedea de ce economia a fost atat de grav afectata", a declarat acesta pentru cotidianul El Economista.

Spania a inregistrat in 2007 cel de-al doilea excedent bugetar din zona euro, de 2,2% din PIB, in contextul in care economia a crescut mai rapid decat in alte mari tari dezvoltate.

Trecerea de la excedent la deficit a avut loc in urma unui pachet de stimuli economici in valoare de 40 miliarde euro pentru perioada 2008-2010, pentru a impiedica scaderea sectorului proprietatilor si a celui de creditare.
Pachetul urmareste sa sustina piata ipotecara si cheltuielile de consum prin reduceri de taxe si prin credite cu valori reduse acordate intreprinderilor mici, anunta NewsIn.