Este a sasea oara in acest an cand OPEC reduce previziunile, estimand in prezent o cerere de 86,6 milioane barili/zi in 2008.

Cifra actuala reprezinta o crestere a cererii de 880.000 barili/zi, cu 120.000 barili/zi mai putin decat in estimarile anterioare.

"Problemele economice globale au fost reflectate de o incetinire a cresterii cererii de petrol la nivel mondial", a precizat OPEC in cadrul raportului anual. "Incetinirea economica se extinde acum din Statele Unite in Europa si Japonia, iar riscurile de contaminare ameninta si alte regiuni", arata raportul, conform NewsIn.

Citeste si:

Documentul reprezinta primul mesaj oficial transmis de OPEC de la intrunirea de saptamana trecuta din Viena, cand a coborat nivelul productiei cu circa jumatate de milion de barili/zi.

"In contextul riscurilor de reducere a perspectivelor, conferinta OPEC a aratat ca grupul este gata sa raspunda prompt la orice evolutie ce ar putea periclita stabilitatea pietei petroliere mondiale", precizeaza raportul.

Nivelul productiei OPEC, in urma deciziei de saptamana trecuta, va fi mai mult decat suficient pentru a intruni cererea inainte de anotimpul rece si pentru a duce la o crestere a stocurilor, a mai anuntat grupul.