Suma este de doua ori mai mare decat cea oferita in mod normal in cadrul unei operatiuni de refinantare similare.

Participarea bancilor a fost puternica: 56 de banci au solicitat credite in valoare totala de peste 102 miliarde euro, potrivit unui comunicat BCE. Dobanda medie a operatiunilor a fost de 4,40%, iar cel mai mic nivel al dobanzii a fost de 4,25%.

BCE incearca in acest mod sa redea increderea bancilor, care sunt inca in stare de soc dupa ce banca americana de investitii Lehman Brothers s-a declarat, luni, falimentara.

Citeste si:

De la inceputul crizei financiare mondiale, in urma cu un an, bancile au devenit reticente in acordarea de imprumuturi interbancare, insa problemele recente ale bancilor de pe Wall Street au accentuat fenomenul si BCE incearca sa evite o criza a creditelor, care ar fi daunatoare economiei, potrivit NewsIn.

BCE nu este singura institutie ce a luat astfel de masuri. Marti, banca centrala a Japoniei a intervenit in piata, la fel ca si banca centrala a Marii Britanii. Banca centrala americana, Federal Reserve, va efectua operatiuni similare.

Economistii estimeaza ca piata nu este aproape de a se calma si ca aceasta nu este singura injectie de capital pe care BCE va fi nevoita sa o efectueze.