Rusia este in plina furtuna bursiera si financiara, iar guvernul pare neputincios in a indeparta temerile ce apasa asupra sectorului bancar, care au explodat in contextul crizei de pe Wall Street, comenteaza AFP.
A doua zi dupa una dintre cele mai proaste sedinte de tranzactionare din istoria burselor rusesti, in care cei doi indici principali ai pietelor moscovite de capital, RTS si Micex, au cazut cu 11,5% si, respectiv 17,5%, situatia nu s-a imbunatatit, pana la mijlocul sedintei de tranzactionare.

Dupa o deschidere ezitanta, "coborarea in infern" s-a reluat intr-un ritm atat de alert incat agentia federala de reglementare a pietelor financiare a luat o decizie exceptionala: sa opreasca pur si simplu schimburile si sa convoace o reuniune de criza intre responsabilii care au competentele necesare.

"Cerem burselor sa isi pregateasca propunerile si sa ni le prezinte azi, ca sa stabilizam situatia. Vom examina propunerile si vom lua o decizie" cu privire la o eventuala reluare a tranzactiilor, a declarat seful agentiei, Vladimir Milovidov, citat de RIA Novosti, informeaza NewsIn.

Potrivit declaratiilor lui Vladimir Osakovski, economist la grupul financiar Aton, suspnedarea tranzactionarii era indispensabila pentru ca jucatorii de pe piata sa aiba timp sa digere principala stire a diminetii, injectia unor sume "colosale" din bugetul federal in depozitele celor trei banci principale din tara, Sberbank, VTB si Gazprombank.

Ministerul rus al finantelor a indicat ca lichiditatile deblocate pentru banci ar putea atinge nivelul de31 miliarde euro in decurs de trei luni si l-ar putea depasi ulterior. Banca centrala a facut, de asemenea, o injectie de lichiditati de 9,4 miliarde euro.

Au trecut deja cateva zile de cand autoritatile ruse incearca sa calmeze investitorii prin declaratii linistitoare si furnizare de lichiditate, dar masurile luate miercuri au, deja, o cu totul alta dimensiune.

"Este bine ca au inchis piata, altfel lumea ar fi fost in panica", spune Osakovski.

Cei doi indici bursieri, in momentul suspendarii, cazusera deja cu 6,39% - RTS si, respectiv cu 3,09% - Micex. Caderea cae mai ampla a fost inregistrata de cotatia actiunilor bancare.
Cauza caderii este, din punctul de vedere al lui Osakovski, faptul ca sistemul bancar se confrunta cu "o criza majora de incredere".

In afara de socul provocat de vestile provenite de la New York, temerile au fost amplificate de zvonul ca banca ruseasca de investitii Kit Finance este aproape de faliment si ar putea fi salvata de stat.

Ministrul rus al finantelor, Aleksei Kudrin, a promis ca bancile ajutate vor acorda, la randul lor, "imprumuturi bancilor mici si medii", ca sa evite o prabusire generala a sectorului bancar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri