Marea Britanie se indreapta catre recesiune in a doua jumatate a acestui an, iar cresterea economica din 2009 urmeaza sa fie cea mai slaba din 1992, a anuntat Confederatia Industriei Britanice (CBI), potrivit editiei online a cotidianului Times, scrie NewsIn.
CBI a coborat previziunile de crestere economica pentru acest an de la 1,7% la 1,1%, si a redus previziunile pentru 2009 la o crestere de 0,3%, fata de 1,3% preconizat anterior, facand apel la banca centrala a Marii Britanii, Bank of England, sa coboare in noiembrie dobanda de politica monetara de la 5% la 4,5%.

CBI mai prevede ca produsul intern brut se va diminua cu 0,2% al treilea trimestru, si cu 0,1% in al patrulea trimestru, coborarea extinzandu-se probabil in anul urmator, inainte ca economia sa intre pe o linie ascendenta.

"Dupa ce a inregistrat o pierdere rapida a ritmului economic in prima jumatate a anului 2008, este posibil ca Marea Britanie sa fi intrat intr-o recesiune usoara, care se va dovedi, sa speram, de scurta durata", a declarat directorul general CBI, Richard Lambert.

"Nu este vorba de o revenire la situatia din anii 1990, cand disponibilizarile si perioadele de scadere a cererii erau mult mai extinse. Desi criza creditelor va persista ceva vreme, conditiile se vor ameliora in cursul anului 2009. Banca ar trebui sa aiba mana libera pentru coborarea dobanzii de politica moentara", a subliniat oficialul.

Reducerea preturilor la marfuri si o economie mai lenta inseamna ca inflatia se va tempera destul de rapid in 2009 si se va apropia de tinta bancii centrale de 2%, in al patrulea trimestru din 2009, dupa ce va atinge un maximum de aproximativ 4,8% in acest an, a mai precizat CBI.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri