Rusia este gata sa studieze propunerile privind majorarea numarului de parteneri europeni din proiectul gazoductului Nord Stream, a declarat premierul rus, Vladimir Putin, citat de RIA Novosti.

"Acest proiect, care fusese candva unul ruso-german, s-a transformat intr-unul multinational si paneuropean, pentru ca angajeaza mai mult de zece companii europene mari", a afirmat premierul rus.

Putin a facut declaratiile la o intalnire cu fostul cancelar german si presedinte al consiliului administrativ al companiei ce opereaza proiectul, Nord Stream AG, Gerhard Schroder si cu presedintele Gazprom, Aleksei Miller.

"Cinci tari europene vor primi gaze naturale livrate pe acest traseu: Germania, Franta, Marea Britanie, Olanda si Danemarca", a adaugat Putin.

Potrivit declaratiilor premierului rus, este vorba de un proiect european care vizeaza reglementarea mai multor probleme energetice. "Sunt sigur ca va functiona fara surprize neplacute, pentru binele economiei rusesti si al celei europene", a mai spus Putin.

Conducta urmeaza sa treaca pe sub Marea Baltica, de la Viborg (Rusia) pana in Greifswald (Germania) si va avea o lungime de 1.200 km. Prima sectiune a conductei, cu o capacitate de 27,5 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, va fi data in folosinta in 2010.

Compania Nord Stream AG, operatorul proiectului, este detinuta in proportie de 51% de Gazprom, informeaza NewsIn.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Revista presei 29 noiembrie: principalele titluri de astazi