Kazahstanul a anuntat ca a obtinut din partea marilor companii din sectorul nuclear sprijinul pentru infiintarea unei piete internationale a uraniului, care ar ajuta la stabilirea unui pret transparent, a anuntat un oficial de varf al industriei din Kazahstan, citat de Reuters.
Kazahstanul detine o cincime din rezervele mondiale de uraniu si vrea sa depaseasca Australia si Canada, devenind cel mai mare producator din lume in urmatorii doi ani. Cu o economie ce depinde in principal de petrol, Kazastanul priveste uraniul ca pe o metoda de diversificare.

Presedintele companiei nationale de uraniu Kazatomprom, Mukhtar Dzhakishev, a spus ca grupuri internationale precum companiile franceze Areva si Cameco Corp, si firmele rusesti, au acceptat in mare parte propunerea de a infiinta aceasta piata internationala in 2009.

"Piata noastra nu dispune de preturi normale, ci numai de un indicator care fluctueaza odata cu actiunile speculative intentionate", le-a spus acesta reporterilor pe marginea unei conferinte de presa din capitala kazaha.

"Pentru a introduce un pret al pietei, a existat propunerea de a infiinta o bursa care sa includa producatorii, cumparatorii si onstitutiile financiare. Aceeasta este ideea noastra", a subliniat oficialul.

"Masura va duce la transparenta si claritate si va stabili o jurisdictie de tranzactionare", a mai spus Dzhakishev. "Multe institutii financiare sunt interesate si pot lua parte ca investitori".

Kazatomprom estimeaza pentru acest an o productie de uraniu de 8.800 de tone, care va urca la 11.000 tone in 2009 si la 15.000 tone in 2010, anunta NewsIn.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri