Kazahstanul detine o cincime din rezervele mondiale de uraniu si vrea sa depaseasca Australia si Canada, devenind cel mai mare producator din lume in urmatorii doi ani. Cu o economie ce depinde in principal de petrol, Kazastanul priveste uraniul ca pe o metoda de diversificare.

Presedintele companiei nationale de uraniu Kazatomprom, Mukhtar Dzhakishev, a spus ca grupuri internationale precum companiile franceze Areva si Cameco Corp, si firmele rusesti, au acceptat in mare parte propunerea de a infiinta aceasta piata internationala in 2009.

"Piata noastra nu dispune de preturi normale, ci numai de un indicator care fluctueaza odata cu actiunile speculative intentionate", le-a spus acesta reporterilor pe marginea unei conferinte de presa din capitala kazaha.

Citeste si:

"Pentru a introduce un pret al pietei, a existat propunerea de a infiinta o bursa care sa includa producatorii, cumparatorii si onstitutiile financiare. Aceeasta este ideea noastra", a subliniat oficialul.

"Masura va duce la transparenta si claritate si va stabili o jurisdictie de tranzactionare", a mai spus Dzhakishev. "Multe institutii financiare sunt interesate si pot lua parte ca investitori".

Kazatomprom estimeaza pentru acest an o productie de uraniu de 8.800 de tone, care va urca la 11.000 tone in 2009 si la 15.000 tone in 2010, anunta NewsIn.