"Trebuie sa luam masuri pe plan intenational, lucru pe care deja il facem", a declarat Darling. "Este cu siguranta o perioada dificila, dar sunt increzator ca il vom depasi cu bine", a mai spus acesta.

In cele patru zile de criza financiara, bursele asiatice au fost puternic afectate. Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong s-a depreciat cu peste 7%, dupa ce pierduse 15% in sase sedinte de tranzactionare precedente, iar la Tokyo, cea mai mare piata asiatica, indicele principal Nikkei a coborat cu pana la 3,7%.

La bursa din Londra situatia nu s-a ameliorat dupa pierderile inregistrate miercuri, desi bancile centrale mondiale au injectat in sectorul financiar lichiditati de 180 miliarde dolari (98 miliarde lire sterline).

In schimburile matinale, indicele bursei londoneze, FTSE, a coborat cu 28,7 puncte, la 4883,7 puncte, preluarea bancii HBOS de catre banca britanica Lloyds TSB nereusind sa compenseze pierderile.

Citeste si:

In timp ce unii investitori vor cumpara titluri, in vederea unor eventuale preluari, multi vor abandona tranzactiile cu actiuni, estimeaza analistul pietelor financiare al BetOnMarkets.com, David Evans.

"Putem asista la o scumpire a aurului pana la pragul de 900 dolari/uncie, pana la sfarsitul acestei saptamani, din cauza preferintei investitorilor pentru metale pretioase, cumparate ca mijloc de protectie in astfel de perioade turbulente", a mai spus Evans.

Miercuri, pretul aurului a crescut cu 90,04 dolari/uncie (11,6%), la 870,90 dolari/uncie pe piata new-yorkeza, anunta NewsIn.