Cu incepere de vineri, investitorii nu vor mai plati taxa de 0,1% perceputa pentru achizitia de actiuni, masura ce vizeaza "cresterea increderii in pietele de capital", a anuntat agentia oficiala de presa China Noua. In aprilie, taxa a fost redusa de la 0,3%, la 0,1%.

De la inceputul anului, principalul indice al bursei din Shanghai a scazut cu 64%, evolutia lovind puternic in milioanele de mici investitori, care au vazut in plasamentele pe bursa o adevarata mina de aur dupa 2006, cand s-au inregistrat castiguri spectaculoase.

"La doar trei zile dupa anuntul Chinei ca scade pentru prima data in ultimii sase ani rata dobanzii, aceasta decizie arata ca guvernul este mult mai hotarat sa restabileasca increderea pe piata de capital", a estimat, pentru AFP, analistul Jing Ulrich de la banca JPMorgan.

Marti, banca centrala a Chinei a redus rata dobanzii pentru creditele pe un an, iar rezervele minime obligatorii ale anumitor banci au fost coborate pentru a stimula economia.

Citeste si:

In ultimii ani, banca centrala a Chinei avusese o politica inversa, majorand dobanzile si rezervele minime de mai multe ori pentru a frana o economie la limita supraincalzirii si pentru a calma inflatia.

De asemenea, guvernul chinez a inceput sa cumpere actiunile a trei dintre principalele banci din China, pentru a le sustine cotatia la bursa.

Masurile au fost luate dupa ce bursa din Shanghai a scazut puternic in ultimele zile, pe fondul ingrijorarilor din mediul financiar mondial provocate de falimentul bancii americane de investitii Lehman Brothers.
Bursa de Valori din Shanghai a inchis din nou pe rosu, pierzand 1,72%, fata de sedinta precedenta, anunta NewsIn.