Un judecator federal din Manhattan a decis ca fondatorul WorldCom, Bernard Ebbers, este si „fondatorul” uneia dintre cele mai mari fraude financiare din istoria Statelor Unite - 11 miliarde de dolari. Judecatorul in cauza a respins plângerea înaintata de avocatii lui Ebbers, potrivit careia autoritatile americane ar fi supraevaluat pierderile suferite de investitorii companiei de telecomunicatii. „Cu certitudine, Ebbers a fost liderul activitatilor ilegale comise în acest caz“, a declarat judecatorul, citat de Reuters.

Fara clementa

Avocatii lui Ebbers au solicitat de-a lungul procesului clementa, aratând ca acesta este „un om decent si de onoare, care a urcat de la cel mai de jos nivel pâna în vârful lumii americane de afaceri“. Procurorii care au instrumentat dosarul au cerut pentru fondatorul WorldCom inchisoarea pe viata, dar apararea a solicitat o sentinta redusa, invocand bolile de inima pe care le-ar avea Ebbers. Procurorii au respins aceasta cerere, considerând ca orice problema medicala a lui Ebbers va putea fi tratata la închisoare.

Pe de alta parte, aparatorii au adus în discutie operele caritabile realizate de fostul director WorldCom, motiv respins la rândul sau. „Desi istoricul de fapte bune ale acuzatului este laudabil, este departe de a fi atât de extraordinar pentru a putea justifica o scurtare a sentintei“, a sunat raspunsul autoritatilor.

Istoricul „tepei” WorldCom

În 2002, WorldCom a solicitat plasarea sub protectia legii falimentului, înfuriindu-i pe investitori, care au solicitat urmarirea în justitie a lui Ebbers. La momentul respectiv, datoriile firmei se ridicau la 41 miliarde dolari, iar capitalizarea era estimata la 180 miliarde dolari. Compania a iesit anul trecut de sub protectia legii falimentului si functioneaza în prezent sub numele de MCI.
Bernard Ebbers a demisionat din functia detinuta la WorldCom în aprilie 2002, odata cu aparitia primelor probleme.

„Moda“ scandalurilor financiare

Nici Europa nu a fost scutita de scandaluri financiare. Moulinex si Vivendi (in Franta), Mannesmann (in Germania), Shell (Marea Britanie) si Parmalat (in Italia) sunt doar cele mai importante. Fraudele corporatiste pot lua mai multe forme, cum ar fi furnizarea de informatii financiare false catre piata si ascunderea unor tranzactii indoielnice derulate prin diverse tari considerate „paradis fiscal”.

Fraude si pedepse „made in Romania“

In ultimii 15 ani, in Romania s-au “volatilizat” peste 19 miliarde euro, potrivit unor estimari neoficiale. Exista insa analisti economici care au ridicat cifra la 25 de miliarde euro. Numai din sistemul bancar au disparut, la sfarsitul anilor ’90, aproape patru miliarde euro. Surse din cadrul Comisiei Europene au estimat recent ca un sfert din fondurile PHARE (8 miliarde euro) cheltuite de Romania au fost deturnate de la scopul initial. In ceea ce priveste pedepsele date pana in prezent in cazul marilor fraude economice, ele se ridica la cel mult 25 de ani de inchisoare. In total.