Oficialul a subliniat ca nu este exclus ca gvernul rus sa foloseasca o parte din banii aflati in fondul de rezerva al tarii pentru sprijinul pietei de capital.

Anterior, ministrul finantelor, Aleksei Kudrin, declarase ca situatia de pe piata ruseasca de capital nu este atat de rea incat sa fie nevoie de folosirea fondurilor de rezerva ale tarii, conform NewsIn.

Recentele turbulente de pe pietele financiare rusesti, unde actiunile s-au ieftinit cu aproape 60% incepand din mai, si problemele sectorului bancar nu au afectat pana acum economia Rusiei, care a crescut cu aproape 7% pe an.

Pietele de capital sunt relativ lipsite de importanta pentru majoritatea rusilor, care in general nu au actiuni si nici nu contribuie la fonduri private de pensii.

Citeste si:

Totusi, situatia s-ar putea insa schimba dramatic daca rusii ingrijorati, care isi amintesc foarte bine cum si-au pierdut economiile in crizele anterioare, incep sa isi scoata banii din banci.

Ministerul rus de finante si banca centrala au anuntat ca sustin sistemul bancar prin ajutoare de stat de zeci de miliarde de dolari, dar unii analisti de pe piata spun ca exista un risc ca bancile straine sa-si retraga pur si simplu banii din Rusia, ca sa isi indeplineasca obligatiile de acasa.

De asemenea, analistii estimeaza ca investitorii au scos aproape 36 de miliarde de dolari din Rusia de la inceputul lui august, cand scurtul razboi cu Georgia, corelat cu ieftinirea petrolului si cu turbulentele financiare internationale a transformat actiunile rusesti dintr-un bun dorit intr-un activ toxic.