Grupul BP si-ar putea vinde participatia detinuta in cadrul Consortiului Conductei Caspice (CPC), care transporta petrol din Kazahstan catre Marea Neagra, in cazul in care nu va ajunge la un acord cu Rusia asupra extinderii conductei, a anuntat grupul BP.
Decizia ar provoca o noua restructurare a actionariatului in cadrul consortiului, dupa ce un alt partener, statul Oman, a anuntat ca vrea sa isi vanda participatia.

Cei mai multi dintre actionarii conductei coordonate de Chevron, ce transporta petrol in marele port rusesc de la Marea Neagra, Novorossiisk, au fost de acord cu extinderea propusa de Rusia, care detine 24% din consortiu, ca stat gazda, scrie NewsIn.

BP, singurul actionar care se opune in continuare conditiilor, a anuntat ca ia in considerare vanzarea participatiei, in cazul in care nu se va ajunge la un compromis.

"Aceasta este una dintre optiunile pe care le avem pentru a calma situatia actuala", a declarat un purtator de cuvant BP, Vladimir Buyanov.

Acesta a anuntat ca BP si-ar putea vinde participatiile in cadrul companiilor Lukarco si Kazakhstan Pipeline Ventures, membre ale consortiului. Pachetele detinute de BP in aceste companii ridica participatia totala in cadrul CPC la 6,6%, a mai spus Buyanov.

Monopolul conductelor rusesti, Transneft, ce detine participatia de stat in cadrul CPC, s-a opus timp indelungat planurilor de a dubla capacitatea conductei de la nivelul actual de 700.000 barili/zi, insa a renuntat recent la obiectii, informeaza NewsIn.

Transneft a sustinut anterior ca CPC are un randament scazut al profiturilor si ca extinderea ar accentua presiunile asupra rutei de livrare prin stramtorile turcesti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri