Decizia ar provoca o noua restructurare a actionariatului in cadrul consortiului, dupa ce un alt partener, statul Oman, a anuntat ca vrea sa isi vanda participatia.

Cei mai multi dintre actionarii conductei coordonate de Chevron, ce transporta petrol in marele port rusesc de la Marea Neagra, Novorossiisk, au fost de acord cu extinderea propusa de Rusia, care detine 24% din consortiu, ca stat gazda, scrie NewsIn.

BP, singurul actionar care se opune in continuare conditiilor, a anuntat ca ia in considerare vanzarea participatiei, in cazul in care nu se va ajunge la un compromis.

"Aceasta este una dintre optiunile pe care le avem pentru a calma situatia actuala", a declarat un purtator de cuvant BP, Vladimir Buyanov.

Citeste si:

Acesta a anuntat ca BP si-ar putea vinde participatiile in cadrul companiilor Lukarco si Kazakhstan Pipeline Ventures, membre ale consortiului. Pachetele detinute de BP in aceste companii ridica participatia totala in cadrul CPC la 6,6%, a mai spus Buyanov.

Monopolul conductelor rusesti, Transneft, ce detine participatia de stat in cadrul CPC, s-a opus timp indelungat planurilor de a dubla capacitatea conductei de la nivelul actual de 700.000 barili/zi, insa a renuntat recent la obiectii, informeaza NewsIn.

Transneft a sustinut anterior ca CPC are un randament scazut al profiturilor si ca extinderea ar accentua presiunile asupra rutei de livrare prin stramtorile turcesti.