Candidatul republican la Casa Alba John McCain a propus implementarea unor reglementari mai stricte pe Wall Street, intr-o tentativa de a castiga teren in cursa, si l-a criticat pe rivalul sau democrat Barack Obama ca nu a prezentat un plan pentru rezolvarea crizei financiare, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
In timp ce McCain a prezentat un pachet de masuri, Obama a preferat sa aiba o abordare mai precauta, intr-o cursa foarte stransa inainte de alegerile prezidentiale din 4 noiembrie.

Obama, care a inregistrat un avans usor in fata lui McCain in sondaje saptamana aceasta, s-a abtinut deocamdata sa prezinte un plan pentru a schimba practicile de pe Wall Street. El a afirmat ca Rezerva Federala si Trezoreria ar trebui sa isi continue activitatea "neafectate de dispute partizane". Candidatul democrat s-a intalnit insa, in Florida, cu un grup de experti economici, format din mai multe personalitati ale administratiei Clinton.

La un miting din Blaine, Minnesota, McCain a profitat de faptul ca Obama nu a prezentat inca un plan. "Dimineata eu am prezentat un plan pentru a rezolva aceste probleme si pentru a ajuta economia noastra. Cam in acelasi timp, senatorul Obama a anuntat ca el nu va propune niciun plan", a declarat McCain.

Senatorul de Illinois sustine eforturile depuse de Rezerva Federala si de Trezorerie pentru a pune la punct un pachet de masuri pentru salvarea sectorului financiar si a cerut administratiei sa adopte de urgenta un plan pentru a ajuta cetatenii sa faca fata cresterii preturilor la combustibil si alimente.

Intrebat de ce nu ofera un plan propriu pentru rezolvare crizei de pe Wall Street, Obama a raspuns ca acesta trebuie realizat "intr-un mod inteligent, sistematic si atent". "Sunt mult mai putin interesat, deocamdata, sa obtin puncte politice decat sa ma asigur ca avem o structura solida, care sa functioneze", a subliniat el.

Democratii l-au ironizat saptamana aceasta pe McCain pentru ca a spus ca bazele economiei americane sunt puternice, in timp ce institutii financiare puternice se aflau in pragul falimentul.

Obama a afirmat ca rivalul sau este "putin panicat in prezent" pentru ca incearca sa inteleaga o criza economica ce ia amploare. "In acest moment pare sa fie dispus sa spuna sau sa faca orice", a explicat el.

La Green Bay, Wisconsin, McCain a dat asigurari ca planul sau va reconstrui increderea publica in sistemul financiar. El a declarat ca propune reforme care sa impiedice companiile financiare sa ascunda practici obscure, pentru ca "lipsa transparentei financiare le-a permis firmelor de pe Wall Street sa aiba comportamente iresponsabile care le-au crescut profiturilor si primele obtinute de directori" inainte de criza.

McCain considera si ca Rezerva Federala ar trebui sa nu mai salveze companii, ci sa se concentreze pe consolidarea dolarul.

Totusi, consilierul pe probleme economice al candidatului republican, Doug Holtz-Eakin, a declarat ca McCain sustine eforturile presedintelui George W. Bush si ale Congresului pentru a raspunde eficient la aceasta situatie.
Senatorul de Arizona s-a opus reglementarii sectorului privat aproape intreaga sa cariera, dar, in ultimele zile, a subliniat necesitatea unei supravegheri mai atente a sectorului financiar.

Obama si McCain au lansat o lupta aprinsa in jurul prabusirii Wall Street si s-au acuzat reciproc ca au o parte din vina. Sondajele au evoluat in favoarea lui Obama, care a recuperat distanta pe care si-o asigurase McCain dupa Conventia republicana.

Senatorul de Arizona a continuat confruntarea vineri, criticand legaturile rivalului sau cu James Johnson, fost director al Fannie Mae. Fannie Mae si Freddie Mac sunt doi giganti din sectorul imobiliar pe care Guvernul a fost nevoit sa ii salveze la inceputul lunii. Johnson a condus pentru scurt timp campania de cautare a unui vicepresedinte pentru Obama, dar s-a retras pe fondul acuzatiilor ca ar fi primit credite cu o dobanda sub nivelul pietei din partea Countrywide Financial, o companie implicata in criza creditelor imobiliare.

"Am auzit multe din partea senatorului Obama de-a lungul campaniei, dar poate ar putea sa ne scuteasca macar o data si sa admita propria sa greseala in ceea ce priveste contributia la aceste probleme", a subliniat McCain.

La randul sau, Obama l-a acuzat pe contracandidatul sau ca se bazeaza pe responsabili din grupurile de lobby de la Washington pentru campania sa, si a subliniat ca daca senatorul republican vrea sa schimbe ceva, este suficient sa convoace o reuniune a staffului.

Echipa lui Obama a dat publicitatii un e-mail care citeaza mai multe articole, potrivit carora managerul campaniei lui McCain, Rick Davis, ar fi condus eforturile pentru a impiedica reglementarile privind Fannie Mae si Freddie Mac.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri