In timp ce McCain a prezentat un pachet de masuri, Obama a preferat sa aiba o abordare mai precauta, intr-o cursa foarte stransa inainte de alegerile prezidentiale din 4 noiembrie.

Obama, care a inregistrat un avans usor in fata lui McCain in sondaje saptamana aceasta, s-a abtinut deocamdata sa prezinte un plan pentru a schimba practicile de pe Wall Street. El a afirmat ca Rezerva Federala si Trezoreria ar trebui sa isi continue activitatea "neafectate de dispute partizane". Candidatul democrat s-a intalnit insa, in Florida, cu un grup de experti economici, format din mai multe personalitati ale administratiei Clinton.

La un miting din Blaine, Minnesota, McCain a profitat de faptul ca Obama nu a prezentat inca un plan. "Dimineata eu am prezentat un plan pentru a rezolva aceste probleme si pentru a ajuta economia noastra. Cam in acelasi timp, senatorul Obama a anuntat ca el nu va propune niciun plan", a declarat McCain.

Senatorul de Illinois sustine eforturile depuse de Rezerva Federala si de Trezorerie pentru a pune la punct un pachet de masuri pentru salvarea sectorului financiar si a cerut administratiei sa adopte de urgenta un plan pentru a ajuta cetatenii sa faca fata cresterii preturilor la combustibil si alimente.

Intrebat de ce nu ofera un plan propriu pentru rezolvare crizei de pe Wall Street, Obama a raspuns ca acesta trebuie realizat "intr-un mod inteligent, sistematic si atent". "Sunt mult mai putin interesat, deocamdata, sa obtin puncte politice decat sa ma asigur ca avem o structura solida, care sa functioneze", a subliniat el.

Democratii l-au ironizat saptamana aceasta pe McCain pentru ca a spus ca bazele economiei americane sunt puternice, in timp ce institutii financiare puternice se aflau in pragul falimentul.

Obama a afirmat ca rivalul sau este "putin panicat in prezent" pentru ca incearca sa inteleaga o criza economica ce ia amploare. "In acest moment pare sa fie dispus sa spuna sau sa faca orice", a explicat el.

La Green Bay, Wisconsin, McCain a dat asigurari ca planul sau va reconstrui increderea publica in sistemul financiar. El a declarat ca propune reforme care sa impiedice companiile financiare sa ascunda practici obscure, pentru ca "lipsa transparentei financiare le-a permis firmelor de pe Wall Street sa aiba comportamente iresponsabile care le-au crescut profiturilor si primele obtinute de directori" inainte de criza.

Citeste si:

McCain considera si ca Rezerva Federala ar trebui sa nu mai salveze companii, ci sa se concentreze pe consolidarea dolarul.

Totusi, consilierul pe probleme economice al candidatului republican, Doug Holtz-Eakin, a declarat ca McCain sustine eforturile presedintelui George W. Bush si ale Congresului pentru a raspunde eficient la aceasta situatie.
Senatorul de Arizona s-a opus reglementarii sectorului privat aproape intreaga sa cariera, dar, in ultimele zile, a subliniat necesitatea unei supravegheri mai atente a sectorului financiar.

Obama si McCain au lansat o lupta aprinsa in jurul prabusirii Wall Street si s-au acuzat reciproc ca au o parte din vina. Sondajele au evoluat in favoarea lui Obama, care a recuperat distanta pe care si-o asigurase McCain dupa Conventia republicana.

Senatorul de Arizona a continuat confruntarea vineri, criticand legaturile rivalului sau cu James Johnson, fost director al Fannie Mae. Fannie Mae si Freddie Mac sunt doi giganti din sectorul imobiliar pe care Guvernul a fost nevoit sa ii salveze la inceputul lunii. Johnson a condus pentru scurt timp campania de cautare a unui vicepresedinte pentru Obama, dar s-a retras pe fondul acuzatiilor ca ar fi primit credite cu o dobanda sub nivelul pietei din partea Countrywide Financial, o companie implicata in criza creditelor imobiliare.

"Am auzit multe din partea senatorului Obama de-a lungul campaniei, dar poate ar putea sa ne scuteasca macar o data si sa admita propria sa greseala in ceea ce priveste contributia la aceste probleme", a subliniat McCain.

La randul sau, Obama l-a acuzat pe contracandidatul sau ca se bazeaza pe responsabili din grupurile de lobby de la Washington pentru campania sa, si a subliniat ca daca senatorul republican vrea sa schimbe ceva, este suficient sa convoace o reuniune a staffului.

Echipa lui Obama a dat publicitatii un e-mail care citeaza mai multe articole, potrivit carora managerul campaniei lui McCain, Rick Davis, ar fi condus eforturile pentru a impiedica reglementarile privind Fannie Mae si Freddie Mac.