Administratia americana a facut public planul de 700 de miliarde de dolari care vizeaza sa puna capat crizei grave de incredere de pe pietele financiare, cerand Congresului sa ii permita sa cumpere creantele riscante pentru a relansa acordarea de credite, relateaza AFP, citat de NewsIn.
Planul administratiei Bush, in prezent in curs de negociere cu legislativul, acorda timp de doi ani Trezoreriei autoritatea sa sa recupereze activele legate de credite ipotecare, care se afla la originea crizei financiare, dar si "alte active, in masura in care este necesar".

"Trezoreria va avea (timp de doi ani - n.r.) autoritatea de a emite titluri in valoare de 700 de miliarde de dolari pentru a finanta cumpararea de active" nevandabile, a explicat departamentul, la aproape 24 de ore dupa ce a prezentat proiectul de lege Congresului.

Presedintele George W. Bush le-a explicat sambata americanilor ca sumele fara precedent implicate, care vor ridica datoria americana la aproximativ 11.300 de miliarde de dolari, sunt necesare pentru a evita costul si mai ridicat pe care l-ar avea o criza generalizata. "Sunt convins ca aceasta abordare curajoasa va costa mult mai putin familiile americane decat alternativa", care consta in a nu interveni.

"Dar sunt convins ca aceasta abordare curajoasa va costa mult mai putin familiile americane decat alternativa", a afirmat el, evocand riscurile desfiintarii "masive" de locuri de munca, ingreunarii acordarii de credite de consum sau al unei continuari a deteriorarii situatiei de pe pietele imobiliare.

Secretarul Trezoreriei, Paulson, care, potrivit planului, va hotari ce active vor fi cumparate si institutiile financiare vizate, urmeaza sa participe duminica la numeroase emisiuni televizate, pentru a explica masurile propuse.

Sambata, senatorul democrat influent Charles Schumer a salutat "deschiderea si cooperarea" cu Paulson, cu care discutase anterior, in timp ce majoritatea democratilor din Congres au cerut si adoptarea unor masuri pentru a ajuta contribuabilii si proprietarii din sectorul imobiliar. "Paulson a inteles ca multi (membrii - n.red.) ai Congresului, atat democrati, cat si republicani, vor sa se asigure ca (in proiectul de lege - n.red.) exista si masuri pentru protejarea proprietarilor din sectorul imobiliar", a afirmat Schumer.

Presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, si seful majortatii dn Senat, Harry Reid, au anuntat ca intentioneaza sa adopte textul inainte ca legislativul sa isi suspende activitatea, pentru campania electorala, la sfarsitul saptamanii viitoare.

Planul guvernamental a fost anuntat dupa o saptamana marcata de panica si apoi de euforie la burse, cu interventii in cascada ale administratiei Bush, care a permis falimentul bancii Lehman Brothers, a nationalizat, practic, AIG si a adoptat o serie de masuri cu efect pe termen scurt, destinate linistirii investitorilor si favorizarii lichiditatii pietelor.

In pofida detaliilor prezentate de administratie, operatiune are in continuare multe necunoscute. "Intrebarea importanta este cum fa stabili Guvernul pretul creantelor" pe care intentioneaza sa le cumpere, a explicat Mary Ann Hurley, analist la DA Davidson & Company. Trezoreria a anuntat ca intentioneaza sa urmeze mecanismele obisnuite ale pietei.

La randul sau, Brian Bethune, economist la Global Insight, a apreciat ca, in cele din urma, constul suportat de contribuabili ar putea fi mai mic de 700 de miliarde de dolari, "daca se ia in considerare faptul ca economia si piata imobiliara s-ar putea redresa in al doilea trimestru al anului 2009 si in 2010", ceea ce i-ar permite Guvernului sa revanda activele achitionate la un pret mai bun decat cel de cumparare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri