Irakul a semnat un acord de mai multe miliarde de dolari cu Royal Dutch Shell, a doua mare tranzactie din sectorul energetic semnata cu o firma straina de la invadarea Irakului, condusa, in 2003, de americani, relateaza Reuters.

Ministrul irakian al petrolului, Hussain al-Shahristani, a descris afacerea ca fiind un acord initial, care valoreaza "cateva miliarde" de dolari. Este neclar, insa, cand va fi semnat un acord integral, scrie Reuters.

Acordul este intre compania energetica de stat Southern Gas Company si prevede infiintarea unei companii cu capital mixt in provincia Basra din sudul Irakului. In conformitate cu termenii acordului, Irakul va detine 51% din actiunile companiei, iar Shell, 49%, conform NewsIn.

Irakul are nevoie de investitii straine masive, ca sa isi majoreze productia de petrol si de gaze naturale si ca sa se reconstruiasca, dupa ani intregi de sanctiuni si razboi.

"Am semnat un acord initial pentru crearea unei companii cu capital mixt de catre Southern Gas Company si Shell", a declarat oficialul irakian.

Tranzactia include captarea de gaze naturale care apar ca produs secundar in extractia de titei, ca si reabilitarea fabricilor de gaze naturale de la Basra.

Tranzactia ar putea aduce sperante ca Irakul sa furnizeze, in cele din urma, gaze naturale Europei, comenteaza Reuters.

Invazia Georgiei de catre Rusia a accentuat eforturile europenilor si americanilor de a diminua dependenta Uniunii Europene (UE) de Rusia, in ceea ce priveste furnizarea de energie.

Irakul, care detine a treia rezerva de gaze naturale din lume, a aratat ca vrea sa se concentreze asupra dezvoltarii zacamintelor sale de gaze naturale si de a deveni un furnizor important pentru Europa.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si