"Desi companiile kazahe de petrol si de gaze naturale sunt bine pozitionate si pot deveni jucatori de marime medie, succesul acestora si calificativele ce le vor fi atribuite depind de capacitatea firmelor de a implementa proiecte de dezvoltare fara intarzieri majore sau depasiri de costuri", atrage atentia directorul grupului pentru companii energetice al Fitch, Angelina Valavina.

Fitch estimeaza ca productia totala de petrol a Kazahstanului va avea o rata de crestere anuala de 5,7% in perioada 2007-2015, pana la 2,3 milioane de barili/zi in 2015, ca urmare a cresterii productiei de la zacamintele principale de la Tengiz, Karasaganak si Kasagan.

"Riscurile sunt determinate de incertitudinile privind proiectul de dezvoltare a zacamintelor de la Kasagan", observa analistii agentiei de rating.

Citeste si:

Producatorii de hidrocarburi din Kazahstan, cu exceptia operatorilor de gazoducte, se compara cu cei rusesti si internationali, din punctul de vedere al profilelor solide de creditare, mai arata raportul Fitch.

Principala companie petroliera din Kazahstan, compania de stat KazMunaiGaz, evaluata de Fitch cu calificativul 'BBB', este prezenta pe piata romaneasca, unde a cumparat pachetul majoritar de actiuni al Rompetrol.