Dolarul ar putea incheia perioada de trei ani de depreciere in raport cu euro in conditiile in care Rezerva Federala a Statelor Unite (Fed) pregateste o noua crestere a dobanzilor, majorand, astfel, diferenta dintre costurile de imprumutare din SUA si cele din Europa, se arata intr-un sondaj realizat de Bloomberg. Din iunie anul trecut si pana in prezent, Fed a majorat dobanzile de cinci ori. Pe de alta parte, Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanzile la nivelul de doi la suta din iunie 2003 si pana in prezent.

Potrivit unei medii a estimarilor celor 53 de economisti chestionati de Bloomberg, pana la sfarsitul acestui an, moneda americana se va tranzactiona la nivelul de 1,34 dolari per euro. In 2004, dolarul a pierdut 7,1 procente in raport cu moneda unica europeana, pana la 1,3552 dolari pe unitate.

"Totul depinde de cresterea economica si de rata dobanzilor", a declarat Stephen Jen, director in cadrul societatii Morgan Stanley, din Londra. Acesta estimeaza ca, in decembrie 2005, moneda americana se va tranzactiona la nivelul de 1,32 dolari per euro. "Daca rata dobanzii stabilita de Fed va ajunge la trei la suta, iar cea din Europa va ramane tot de doi la suta, atunci se va resimti un efect puternic asupra valutelor", a mai comentat Jen.
Cresterea economica din zona euro - unde aprecierea monedei unice, de anul trecut, a descurajat increderea mediului de afaceri din Franta si Italia - va ramane in urma celei din Statele Unite, pentru al patrulea an consecutiv, estimeaza Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCED).

Rapoartele economice recente arata ca, in decembrie 2004, industria serviciilor si productia din SUA au inregistrat o crestere mai rapida decat in luna precedenta.

La sfarsitul saptamanii trecute, la Tokyo, moneda americana se tranzactiona la nivelul de 1,3187 dolari per euro, iar la New York, la 1,3173 dolari pe unitate. Potrivit analistilor, dolarul consemneaza cea mai mare crestere din ultimele cinci luni, in raport cu moneda unica europeana. Economistul David Woo, care a facut parte din echipa Fondului Monetar International (FMI), este de parere ca dolarul isi va consolida, probabil, pozitia pana la cotatia de 1,28 dolari per euro, pana la sfarsitul anului 2005. De asemenea, Woo estimeaza ca Fed va majora dobanda de referinta pana la nivelul de patru procente.
"Credem, in continuare, ca deficitele si fluxurile de capital vor fi elementele dominante", a afirmat Trevor Dinmore, vicepresedinte al diviziei de strategie valutara din cadrul Deutsche Bank, Londra. "Pe termen scurt estimam o redresare a dolarului in raport cu euro", a mai spus Dinmore. Deficitul de cont curent (cea mai buna masura a activitatii din sectorul de turism, servicii, comert si investitii) a crescut pana la 164,7 miliarde de dolari, in cel de-al treilea semestru al anului trecut, echivalent cu 5,6 la suta din PIB. Deutsche Bank, cel de-al doilea mare operator valutar din lume, estimeaza, insa, ca dolarul se va deprecia pana la valoarea de 1,43 de unitati per euro, pana la sfarsitul lui 2005. "Nu avem destul dovezi care sa genereze o redresare sustinuta a dolarului", a afirmat Jesper Dannesboe, ofiter de strategie in cadrul societatii Credit Suisse First Boston (CSFB), din Londra.

In acelasi timp, perspectiva unor dobanzi mai mari in Statele Unite sugereaza o stagnare a deprecierii dolarului, in 2005, a mai spus acesta. CSFB estimeaza un curs de 1,30 dolari per euro, pentru sfarsitul acestui an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri