Criza mondiala a creditelor a restrictionat accesul la creditarea straina pentru numeroase banci din cea mai mare economie a Asiei Centrale, ceea ce a dus la incetinirea cresterii economice, scrie Reuters, citat de NewsIn.

In cadrul unei conferinte bancare, ministrul de finante din Kazahstan, Bolat Zhamishev, a declarat ca autoritatile poarta discutii cu bancile straine ce au experienta similara de a pune bazele unor fonduri de rascumparare.

"Daca vorbim de surse de finantare, atunci putem spune ca 1 milion de dolari vor proveni de la bugetul de stat si 5 milioane din piata", a mai anuntat acesta in cadrul conferintei, adaugand ca fondul va include si valori mobiliare.

Autoritatea de reglementare financiara din Kazahstan a declarat in aceasta luna ca guvernul planuieste sa puna bazele unui fond pentru rascumpararea creditelor neperformante si sa contribuie la formarea acestuia cu 1 miliard de dolari, insa nu a oferit detalii legate de finantarea suplimentara.

Analistii sustin ca actuala calitate a activelor bancare din Kazahstan este unul dintre principalele motive de ingrijorare, in contextul in care o criza interna a creditelor declansata de lipsa lichiditatii din piete face mai dificila rambursarea imprumuturilor.