Investitiile nete pe piata de capital din Statele Unite au crescut in luna mai la 60 de miliarde de dolari, suma fiind peste cea necesara sa acopere deficitul comercial lunar, potrivit unui raport guvernamental publicat la inceputul saptamanii, relateaza Mediafax.

In luna aprilie, valoarea intrarilor de capital s-a situat la 47,8 miliarde de dolari, conform raportului Trezoreriei. Deficitul comercial al Statelor Unite a fost, in mai, in valoare de 55,3 miliarde de dolari. Analistii se asteptau ca intrarile de capital sa fie cuprinse intre 60 si 70 de miliarde de dolari. Dupa publicarea datelor, euro s-a apreciat la 1,2065 dolari, in timp ce dolarul a scazut la 112,05 yeni, in conditiile in care traderii au remarcat faptul ca cifrele furnizate de Trezorerie indica vanzari mai mari decat achizitiile de active americane din partea investitorilor straini.

"Faptul ca intrarile de capital au depasit deficitul comercial din luna mai contribuie la increderea pe termen lung", a declarat Robert Lynch, analist in probleme monetare la HSBC din New York. Investitorii straini au vandut actiuni la companii americane in valoare de 72 de milioane de dolari, dupa ce - cu o luna in urma - cumparasera titluri de 4,67 de miliarde de dolari. Este pentru prima oara dupa septembrie 2004 cand strainii realizeaza vanzari superioare achizitiilor pe piata americana de capital. Pietele financiare considera raportul Trezoreriei drept un instrument de evaluare al interesului investitorilor straini pentru activele americane.

Totusi, institutia sustine ca raportul nu reflecta daca Statele Unite finanteaza deficitul comercial, deoarece datele nu includ investitiile directe sau conturile bancare. Achizitiile de titluri de stat facute de investitorii straini au crescut in luna mai la 27,58 de miliarde de dolari, fata de 24,69 de miliarde de dolari in aprilie. Portofoliile de titluri de stat americane detinute de Japonia, China si Marea Britanie au crescut in mai, ca si cele cumparate de Norvegia - care s-au apreciat de la 29,8 miliarde de dolari in aprilie, la 37,7 miliarde de dolari. Portofoliile centrelor bancare din Caraibe, vazute drept un indicator al activitatii fondurilor de investitii cu capital de risc, s-au majorat de la 124,6 miliarde de dolari la 125,9 miliarde de dolari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cate taxe a platit eMAG catre statul roman, de-a lungul anilor?
Setari Cookie-uri