Ma Delun, viceguvernator al bancii centrale a Chinei, anuntase la inceputul anului ca in circulatie in China exista 1,47 miliarde carduri bancare, carti de credit sau simple carduri de debit.

In acest caz, in China exista mai multe carduri decat locuitori, in conditiile in care tara are circa 1,3 miliarde de locuitori.

"Numarul mi se pare halucinant", comenteaza un strateg de la Axa Investment Managers, Herve Lievore. "Conceptul de card de plata este ceva destul de nou, iar China ramane regatul platii cash", adauga Lievore.

Strategul nu este singurul mirat de cifrele publicate de banca centrala a Chinei. Însa Lievore crede ca o crestere cu 30% in 2007 a numarului de carduri in circulatie este posibila.

Citeste si:

Daca ritmul de crestere se mentine si in acest an, la finalul lui 2008 vor fi doua miliarde de carduri in circulatie, ceea ce inseamna un card si jumatate pentru un locuitor, comparativ cu 1,1 carduri/locuitor in prezent.

"Orice tara emergenta cunoaste intr-un moment sau altul o accelerare foarte rapida, de peste 10%, a creditului de consum si a metodelor mai moderne de plata", observa economistul Jean-Charles Sambor, de la TCW, filiala a Societe Generale Asset Management. "Iar China nu face exceptie", a adaugat el.

Ca si celelalte sectoare ale economiei chineze, cel bancar se dezvolta in mare viteza.