Decizia privind votul vine dupa un weekend in care grupul financiar Fortis si banca britanica Bradford& Bingley s-a confruntat cu nationalizarea.

Presedintele american George W. Bush a spus ca planul ce a fost finalizat de Congres este menit sa protejeze economia americana de un colaps total.

“Planul este doar o scapare de moment pentru o problema foarte mare. Va ajuta Wall Street-ul pe termen scurt dar economia americana va continua sa se confrunte cu probleme”, a spus Kathy Lien, directorul departamentului de studii valutare, din cadrul GFT Forex (New York).

Citeste si:

Liderul majoritatii democrate din Camera Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a spus ca planul nu reprezinta “o cale de scapare pentru Wall Street”, ci un mod de protectie a contribuabililor si de stabilizare a economiei.

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Henry Paulson, si-a exprimat increderea ca programul se va dovedi eficient in stabilizarea pietelor financiare.

Planul de salvare a sectorului financiar american vine dupa ce Fannie Mae si Freddie Mac au fost nationalizate, Lehman Brothers a intrat in faliment si AIG a primit ajutor financial masiv din partea Federal Reserve.