Soc in SUA: Scenarii posibile dupa respingerea planului financiar

Respingerea de catre Camera Reprezentantilor a planului care ar fi acordat Trezoreriei americane autoritatea de a cumpara active imobiliare neperformante in valoare de 700 de miliarde de dolari, a provocat incertitudine pe piata.

Daca respingerea planului a surprins pietele, membrii camerei inferioare a Congresului american au promis ca vor continua negocierile asupra planului destinat sa ajute sectorul financiar aflat in dificultate, comenteaza Reuters, potrivit NewsIn.

Totusi, o versiune revizuita a planului nu va interveni mai devreme de joi, cand Camera Reprezentantilor isi reia lucrarile dupa cele doua zile libere cu ocazia Anului Nou evreiesc. In prezent, nu exista indicii daca o alta versiune a planului este finalizata sau cand ar putea avea loc un nou vot.

Reuters prezinta posibile urmari politice in aceasta criza:

- Liderii Senatului care sprijina planul ar putea incepe sa il dezbata cand se reunesc, miercuri, fortand mana membrilor Camerei Reprezentantilor.

- Congresmenii ar putea renunta la planul conceput de secretarul trezoreriei Henry Paulson si presedintele Federal Reserve Ben Bernanke in favoarea unei legi mai acceptabile pentru republicani, dar acest lucru este considerat putin probabil.

- Trezoreria ar putea modifica planul existent pentru a atrage de partea sa mai multi congresmeni de la unul dintre cele doua partide. Pentru ca se doreste sprijinul ambelor partide, iar democratii par sa il sprijine deja, acest lucru ar insemna modificarea planului pentru a-i atrage pe republicani.

- Administratia va incerca sa obtina voturile unor republicani moderati,
care ar putea accepta planul cu unele concesii minore. Astfel, dintre cei vizati ar putea fi Judy Biggert, reprezentand statul Illinois, si Steven LaTourette din Ohio, amandoi membri ai Comisiei de servicii financiare a Camerei si care ar putea fi sensibili la presiunile dinspre Wall Street. Republicanii Lincoln Diaz-Balart si fratele sau Mario Diaz-Balart ar putea fi presati sa accepte planul deoarece reprezinta statul Florida, care a fost grav afectat de regresul pietei imobiliare.

- Republicanii din California si alte state din sud-vestul tarii ar poutea fi presati sa sprijine planul administratiei pentru ca circumscriptiile lor se confrunta cu o criza pe piata imobiliara.

In cursul negocierilor, prevederile planului Paulson au devenit din ce in ce mai putin populare in randul contribuabililor americani, 63% dintre ei considerand ca guvernul risca sa faca prea mult pentru a veni in ajutorul Wall Street, potrivit unui sondaj Rasmussen Reports.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri