Guvernul Irlandei a anuntat ca va garanta pe o perioada de doi ani toate depozitele bancare, pentru a mentine stabilitatea financiara in contextul turbulentelor din pietele internationale, ce au afectat desebit de grav cotatia titlurilor bancilor irlandeze.

Proiectul, ce va fi demarat imediat si care expira in septembrie 2010, acopera de asemenea obligatiunile garantate, creantele preferentiale si creantele obisnuite, si va fi valabil pentru bancile Allied Irish Bank, Bank of Ireland, Anglo Irish Bank, Irish Life and Permanent, Irish Nationwide Building Society si Educational Building Society, a mai anuntat guvernul.

"Garantia va fi oferita institutiilor in cauza in schimbul unei taxe si va fi supusa unor termeni si conditii specifice, pentru ca interesele contribuabililor sa fie protejate", potrivit unei declaratii guvernamentale.

Pe 20 septembrie, dupa ce banca americana de investitii Lehman Brothers si-a declarat falimentul, guvernul irlandez a majorat plafonul garantiei de stat la depozite de la 20.000 euro la 100.000 euro.

Irlanda, afectata atat de criza mondiala a creditelor cat si de scaderea sectorului intern al proprietatilor, a devenit prima economie din zona euro care a intrat in recesiune, in acest an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
TBI Bank lanseaza un depozit in lei cu dobanda de 4,4%