Tarile membre ale Uniunii Europene (UE) iau in considerare posibilitatea de a crea un sistem comun de garantare a depozitelor bancare ale persoanelor fizice, in contextul accentuarii crizei financiare, potrivit declaratiilor presedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, citat de AFP.

Ideea este "unul dintre subiectele pe care le analizam cu presedintia UE si cu alte institutii, ca sa ajungem la un acord cu privire la un sistem comun, la un mecanism comun sau la o cooperare intre diferitele sisteme anuntate sau prevazute de statele membre", a declarat Barroso, potrivit NewsIn.

Guvernul irlandez a anuntat marti ca instituie o garantie pe doi ani pentru depozitele de la sase mari banci irlandeze, pentru o mai buna protectie a sistemului bancar national impotriva crizei financiare internationale.

In prezent, statele din UE au fonduri nationale de garantare a depozitelor pana la o anumita limita, diferita in functie de tara.

Astfel, schema de garantare a depozitelor din Romania garanteaza rambursarea depozitelor in banci ale persoanelor fizice pana la un plafon de 20.000 euro/deponent, in timp ce sistemul similar din Franta, mult mai generos, garanteaza depozitele pana la limita de 70.000 euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Spania: Venit garantat celor săraci, pentru "un loc mai bun în societate"
Setari Cookie-uri