FMI se bazeaza pe o comparatie intre criza actuala si cele precedente si atrage atentia ca "perioadele de turbulente financiare caracterizate prin dificultati in sectorul bancar sunt corelate, adesea, cu perioade de incetinire severa si prelungita a cresterii economice", anunta NewsIn.

Fondul Monetar International a estimat, astfel, ca este "foarte important ca puterile publice sa adopte masuri energice pentru a favoriza refacerea fondurilor proprii in sistemul financiar".

"Importanta nucleului de intermediari in propagarea socurilor financiare la nivelul economiei sugereaza ca politicile economice in stare sa contribuie la refacerea fondurilor proprii ale acestor institutii, in cadrul unui sistem de stabilizare financiara, pot contribui la atenuarea schimbarilor de conjunctura", arata FMI.

Citeste si:

Economistii Fondului considera ca "schimbarea de conjunctura ar putea fi mult mai brutala in Statele Unite si ar putea evolua in recesiune. Analiza pentru zona euro arata mai degraba un scenariu de incetinire a cresterii economice decat de recesiune, iar dinamicile par sa evolueze cu un anumit decalaj".

Diferenta consta mai ales in comportamentul populatiei, in conditiile in care americanii economisesc mult mai putin decat europenii, potrivit FMI.