Planul de stabilizare a sectorului financiar american aprobat miercuri de Senat va fi trimis Camerei Reprezentantilor vineri, pentru a fi dezbatut si votat, a anuntat ieri liderul majoritatii democrate din camera inferioara a Congresului, Steny Hoyer, citat de Reuters. Facand anuntul, Hoyer a spus ca spera ca legea sa fie sprijinita de reprezentantii ambelor partide, informeaza NewsIn.
Anterior, joi, presedintele Camerei Reprezentantilor Nancy Pelosi spusese ca nu va programa votul asupra planului decat atunci cand va fi sigura ca acesta beneficiaza de suficient sprijin pentru a fi adoptat.

Camera Reprezentantilor a provocat surpriza si ingrijorare luni, respingand planul de salvare a bancilor in valoare de 700 de miliarde de dolari, desi acesta fusese negociat cu reprezentantii ambelor partide. Miercuri, Senatul a adoptat o versiune modificata a legii, adaugand deduceri fiscale si cresterea limitei de garantare a depozitelor, in speranta de a atrage mai multe voturi.

Proiectul, intitulat "Legea pentru stabilizarea economica de urgenta din 2008", acorda, cu cinci saptamani inainte de alegerile prezidentiale, putere de decizie si mijloace fara precedent secretarului Trezoreriei, Henry Paulson, pentru a veni in ajutorul sectorului bancar.

Respingerea proiectului initial in Camera Reprezentantilor a provocat caderea brutala a indicelui Dow Jones si burselor din intreaga lume.

Republicanii fusesera cei care refuzasera preponderent sa sustina ceea ce ei considera a fi o interventie masiva a statului in sectorul privat, pe cheltuiala contribuabililor.

Obiectivul planului este de a da statului mijloacele si autoritatea de a prelua activele neperformante ale institutiilor financiare puse in dificultate de criza imprumuturilor imobiliare cu risc, asa-numitele "subprime". Peste 12 banci au dat deja faliment in Statele Unite.

"Este randul Camerei Reprezentantilor sa examineze aceasta lege. Cu imbunatatirile pe care i le-a adus Senatul, cred ca reprezentantii celor doua partide pot sustine acest text", declarase Bush dupa aprobarea planului in Senat, subliniind ca starea economiei "impune" adoptarea planului.

Textul supus miercuri aprobarii Senatului a fost usor revizuit, introducand o crestere a plafonului depozitelor garantate de stat pentru clientii bancilor, de la 100.000 de dolari la 250.000 de dolari. Au fost introduse, de asemenea, facilitati fiscale pentru clasa medie si pentru micile intreprinderi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri