Moscova si Kievul au incheiat joi un protocol de acord cu privire la trecerea la preturile pietei in livrarile de gaz rus catre Ucraina, document care prevede si eliminarea intermediarilor dintre companiile specializate din cele doua tari, transmite AFP, citat de NewsIn.
"Partile si-au confirmat bunavointa de a trece, in trei an, la pretul pietei", a anuntat Timosenko, la sfarsitul unei intalniri cu omologul sau rus, Vladimir Putin, la resedinta acestuia din Novo-Ogarevo, in apropiere de Moscova.

"Ucraina si-a luat angajamentul de a asigura un tranzit neintrerupt si pe termen lung" al gazului rus catre consumatorii europeni, a declarat Timosenko, aflata in vizita la Moscova pentru a rezolva problema delicata a pretului gazului rus vandut Ucrainei.

Premierul ucrainean a adaugat ca Moscova si Kievul vor renunta la intermediari in livrarile de gaz rus spre Ucraina. Acestea erau efectuate pana in prezent prin intermediul unei societatii ruso-ucrainene lipsita de transparenta, RosUkrEnergo, spre nemultumirea Kievului. Totusi, de la 1 ianuarie 2009, livarile vor fi realizate direct prin societatea ucraineana Naftogaz si gigantul rus Gazprom, a precizat Timosenko.

Cei doi sef de guvern au semnat joi un protocol de acord pentru livrarea de gaz, care ar putea "servi drept baza pentru un acord intre Gazpron si Naftogaz", a declarat un purtator de cuvant al Kremlinului.

Premierul ucrainean a avut apoi o intalnire cu presedintele rus Dmitri Medvedev, potrivit serviciului de presa al Presedintiei, citat de agentia Interfax. Timosenko si Medvedev au discutat despre acordurile la care Moscova si Kievul au ajuns in domeniul energetic, dar si despre situatia politica din Ucraina, conform aceleiasi surse.

Ucraina este dependenta de livrarile de energie din Rusia, iar relatiile dintre cele doua state au fost marcate de mai multe "razboaie ale gazului" in ultimii doi ani. Cel mai grav dintre acestea a provocat, in ianuarie 2006, intreruperea livrarilor catre Europa, in conditiile in care aproape tot gazul rus destinat UE tranziteaza Ucraina.

Seful guvernului ucrainean si-a exprimat saptamana trecuta sperantele ca va semna "pana la sfarsitul lunii octombrie" un acord cu Rusia cu privire la livrarile de gaz catre Ucraina incepand pentru 2009 si dincolo de aceasta data.

Timosenko s-a angajat sa "lupte" pentru a obtine un tarif mai avantajos decat cel cerut de Moscova (400 de dolari pe 1.000 de metri cubi). In prezent, Ucraina plateste 179,5 dolari pe 1.000 metri cubi, un pret mult mai mic decat cel cerut de Moscova Europei.

Timosenko a negat orice legatura intre "pretul gazului si formatul viitoarei coalitii" care se va afla la guvernare in tara sa, desi, potrivit presei ruse, Moscova incearca sa o impinga spre o alianta cu prorusii.

Partidul presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko, care forma majoritatea guvernamentala cu blocul Timosenko, a parasit coalitia in luna septembrie, dupa adoptarea unei serii de legi de catre blocul premierului si opozitia prorusa, care reducea prerogativele presedintelui.

Conflictul dintre Timosenko si Iuscenko s-a agravat joi, dupa ce avionul presedintelui ucrainean a aterizat de urgenta. Iuscenko a luat apoi avionul care urma sa duca premierul ucrainean, o ora mai tarziu, la Moscova. Un purtator de cuvant al lui Timosenko, Marina Soroka, a declarat ca delegatia guvernamentala a fost privata de avion "in mod constient, pentru a face ca negocierile sa esueze".

Cu ocazia intalnirii dintre Putin si Timosenko, premierul rus a facut, de asemenea, aluzie la criza din relatiile dintre presedintele si seful Guvernului ucrainean. "Intalnirea noastra, in loc sa se desfasoare pe fondul ameliorarii acestor probleme, se desfasoara in conditii complexe, datorate situatiei politice din Ucraina", a declarat Putin. "Desi azi incheiem aceste acorduri, ne putem intreba ce se va alege de ele maine", a insistat el. Putin a acuzat in treacat Ucraina ca a livrat arme Georgiei in timpul conflictului din luna august, un act pe care premierul rus l-a calificat drept "crima".

Cotidianul rus Izvestia a afirmat, ieri, in urma unei anchete, ca presedintele ucrainean a ordonat personal vanzarea de arme catre Georgia pentru atacul acesteia de la inceputul lunii august impotriva regiunii separatiste proruse Osetia de Sud.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri