Planul CE de reducere a emisiilor de CO2 ar putea fi blocat

Polonia a reunit o minoritate de blocaj, alaturi de alte state membre, printre care Romania, care va permite blocarea pachetului pentru climat pregatit de Bruxelles, au anuntat oficiali polonezi.

Comisia Europeana a propus un pachet de masuri pentru combaterea incalzirii climatice, care prevede, printre altele, reducerea emisiilor de gaze de sera cu o cincime pana in 2020, raportat la emisiile din 1990. In acest sens, propunerile Comisiei prevad ca, din 2013, toate permisele de emitere de CO2 sa fie licitate. In prezent, industria primeste anumite cote de poluare gratuit si trebuie sa cumpere noi permise numai daca le depasesc.

Sase state membre doresc amanarea acestui termen, motivand ca producatorii lor de energie nu au suficiente fonduri pentru a concura cu giganti precum E.ON din Germania si a obtine permise de poluare.

Polonia semnase deja un acord cu Ungaria, Slovacia, Romania si Bulgaria pentru a bloca pachetul, dar joi seara li s-a alaturat si Grecia, ceea ce permite formarea unei minoritati de blocaj.

"Ministrul polonez al mediului Maciej Nowicki a semnat cu Grecia un acord referitor la pachetul pentru combaterea incalzirii climatice. Avem o minoritate de blocaj", a anuntat ieri seara o purtatoare de cuvant a ministerului.

Reunirea unei minoritati de blocaj va forta Uniunea sa negocieze planul pentru a ajunge la un compromis asupra planului. Potrivit regulilor europene, unele decizii pot fi blocate de un anumit numar de state membre, potrivit NewsIn.

"Aceasta minoritate se refera doar la licitatiile" de permise de poluare, a declarat o sursa europeana apropiata negocierilor, adaugand ca Bruxelles-ul nu va incerca sa convinga cele sase state sa renunte la conditiile lor, pentru a submina minoritatea de blocaj. "Succesul cel mare nu este cand reunesti sa formezi minoritatea de blocaj, ci atunci cand aceasta ramane unita pana la sfarsit", a comentat sursa.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri