Camera Reprezentantilor a adoptat vineri planul de salvare a sistemului financiar, in valoare de 700 miliarde de dolari, dupa ce l-a respins initial luni, provocand soc pe pietele bursiere din intreaga lume.

Planul a fost adoptat cu 263 voturi pentru si 171 impotriva.

Procedura de vot a fost prelungita cu cateva minute peste cele 15 prevazute in mod normal in cazul votului in Camera.

Camera Reprezentantilor a provocat surpriza si ingrijorare luni, respingand cu 228 de voturi impotriva si 205 pentru planul de salvare a bancilor in valoare de 700 de miliarde de dolari, desi acesta fusese negociat cu reprezentantii ambelor partide.

Miercuri, Senatul a adoptat o versiune modificata a legii, adaugand deduceri fiscale si cresterea limitei de garantare a depozitelor, in speranta de a atrage mai multe voturi, scrie NewsIn.

Proiectul, intitulat "Legea pentru stabilizarea economica de urgenta din 2008", acorda, cu cinci saptamani inainte de alegerile prezidentiale, putere de decizie si mijloace fara precedent secretarului Trezoreriei, Henry Paulson, pentru a veni in ajutorul sectorului bancar.

Respingerea proiectului initial in Camera Reprezentantilor a provocat caderea brutala a indicelui Dow Jones si burselor din intreaga lume.

Republicanii fusesera cei care refuzasera preponderent sa sustina luni, in Camera, ceea ce ei considera a fi o interventie masiva a statului in sectorul privat pe cheltuiala contribuabililor.

Obiectivul planului este de a da statului mijloacele si autoritatea de a prelua activele neperformante ale institutiilor financiare puse in dificultate de criza imprumuturilor imobiliare cu risc, asa-numitele "subprime". Peste 12 banci au dat deja faliment in Statele Unite.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Germania prelungește regulile de distanțare socială
Setari Cookie-uri