Numerosi muncitori din tarile din Europa Centrala si de Est, veniti in Irlanda pentru a profita de boomul economic din anii \'90, incep sa se intoarca in tarile de origine pe fondul crizei financiare, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
"Este greu acum", marturiseste Mariusz, un angajat polonez din sectorul constructiilor, din Dublin. Mariusz Makula, in varsta de 27 de ani, originar din Cracovia, lucreaza pe un santier de renovare a unui magazin de pe strada Grafton, in centrul comercial al Dublinului. La fel ca alte mii de angajati din industria constructiilor, el a venit in Irlanda pentru a profita de cresterea economica a "Tigrului Celtic", dupa ce Varsovia a aderat la UE, in 2004. Dar in ultimul timp i-a fost greu sa isi gaseasca de lucru mai mult de cateva zile pe saptamana, dupa spargerea bulei imobiliare in Irlanda si dupa declararea oficiala a starii de recesiune, pentru prima data dupa 1983.

Multi muncitori polonezi se intorc in tarile lor de origine sau se indreapta catre alte state europene. Mariusz, cu casca pe cap si cu vesta fosforescenta, recunoaste ca in curand s-ar putea inscrie in acest curent, dupa patru ani petrecuti in Irlanda. "Da, ma gandesc la acest lucru", a declarat el.

Putin mai incolo, un alt constructor polonez zugraveste aceeasi imagine: "Mie imi merge bine, dar daca mergeti in magazinele poloneze, numarul clientilor de acolo este foarte mic", a spus Michael, in varsta de 24 de ani, care lucreaza la construirea unui complex de centre comerciale si birouri. "Multi oameni se intorc in Polonia", a subliniat el, in timp ce bea o cafea.

Macaralele pot fi vazute in continuare in Dublin - unde au aparut complexe ultramoderne in timpul boomului din anii '90 - dar multe dintre ele stau nemiscate, deoarece criza financiara a afectat investitiile. Aproximativ 30.000 de locuri de munca din industria constructiilor au fost desfiintate anul trecut, potrivit Federatiei Industriei de Constructii.

Oficial, peste 60.000 de polonezi se afla in Irlanda, majoritatea lucrand in acest sector, dar in realitate numarul acestora ar putea atinge 250.000 de persoane. "În urma cu doua sau trei luni strazile Dublinului erau pline de polonezi, iar acum am impresia ca merg in alta parte", spune Kazik Anhalt, membru polonez al celui mai important sindicat irlandez, SIPTU. El a explicat ca polonezii din Irlanda se intorc in tara de origine in speranta de a gasi un loc de munca sau se duc in tarile scandinave, pentru a profita de "conditiile sociale favorabile". Polonia se pregateste sa gazduiasca in 2012 Campionatul European de Fotbal.

Datele oficiale date publicitatii joi au evidential faptul ca numerosi polonezi prefera sa ramana in Irlanda, unde primesc ajutor de somaj, in speranta de a gasi un nou loc de munca. Luna trecuta, imigrantii reprezentau 17% dintre cei care au primit ajutor de somaj.

Aleksandr Sadomski, jurnalist la Polska Gazeta, saptamanal irlandez in limba poloneza, considera ca persoanele care nu vorbesc foarte bine engleza sunt in general primele care isi pierd locurile de munca. "Dupa atat de multi ani petrecuti aici, ar trebui sa stii engleza, dar uneori, pentru ca sunt atat de multi polonezi, nu ai nevoie sa vorbesti engleza", a explicat el, subliniind ca si familiile care au ramas in Polonia si care traiesc din banii trimisi din Irlanda incep sa simta efectele recesiunii.

Exista insa si o raza de speranta, considera Sadomski: sectorul constructiilor din Polonia este in curs de dezvoltare datorita cresterii veniturilor polonezilor din strainatate.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a indemnat romanii din Spania sa se intoarca acasa, sambata seara, la o adunare a diasporei ce s-a desfasurat in apropierea Madridului si care a reunit cateva mii de participanti.

"Romania nu este o tara care a intrat in recesiune, dar nici nu-si poate permite mai mult decat ii permite propria dezvoltare", a explicat seful statului. "Foarte multi dintre dumneavoastra veti constata ca in trei ani va fi mai avantajos sa munciti acasa decat aici (..)V-o spun, fara sa va chem, daca aveti probleme aici, veniti acasa, pentru ca, cu siguranta, veti gasi un loc de munca decent platit in raport cu salariile din Romania", a continuat Basescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri