Banca centrala a Suediei, Riksbank, a anuntat ca va majora nivelul de finantare oferit bancilor, pana la 100 miliarde coroane suedeze (10,3 miliarde euro), pentru a putea face fata crizei financiare internationale, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"In contextul turbulentelor financiare internationale, Riksbank a decis sa imprumute mai multi bani bancilor. Suma oferita este majorata de la 60 la 100 miliarde coroane suedeze", arata un comunicat al institutiei.
Riksbank a subliniat ca este pregatita sa injecteze lichiditate in sistemul financiar, in cazul in care va fi necesar. Institutia anuntase joia trecuta ca va pune la dispozitia bancilor 60 miliarde coroane suedeze.

Guvernul suedez a aratat, de asemenea, ca va dubla nivelul de garantare al depozitelor bancare ale populatiei pana la nivelul de 500,000 coroane suedeze (51,110 euro), de persoana.

Banca centrala a subliniat ca "actuala criza fnanciara internationala afecteaza in mod clar sistemul financiar din Suedia, bancile suedeze si alti jucatori din piata". Suedia este membra a Uniunii Europene, insa nu a adoptat euro.

De asemenea, bancile daneze au incheiat in noaptea de duminca spre luni un acord cu guvernul, pentru ca acesta din urma sa injecteze circa 35 miliarde coroane daneze (4,37 miliarde euro) in urmatorii doi ani, in sistemul bancar.

In Islanda, guvernul ar fi pe punctul de a anunta un plan de salvare a bancilor, conform presei, dupa ce a preluat 75% din cea de-a treia banca islandeza, Glitnir, masura anuntata pe 29 septembrie ca provizorie, pentru a ajuta un sector vital al economiei statului nordic.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus | Brazilia șterge toate datele privind epidemia de pe platforma oficială
Setari Cookie-uri