Confruntat cu o criza financiara care priveaza bancile de lichiditati, guvernul spaniol vrea sa faca in asa fel incat sa scoata la iveala bancnotele de 500 de euro, foarte utilizate in economia subterana, pentru a le injecta in sistemul bancar, scrie cotidianul El Mundo, citat de AFP.

Potrivit publicatiei, guvernul studiaza posibile masuri pentru a-i incita pe detinatorii acestor bancnote sa le introduca in circuitul bancar legal, ceea ce ar alimenta bancile cu lichiditati, o adevarata binecuvantare pentru aceste vremuri de seceta financiara cauzata de criza internationala, anunta NewsIn.

Spania este una dintre tarile din zona euro unde se afla cel mai mare numar de bancnote de 500 de euro, care au fost folosite in cursul unor tranzactii oculte din sectorul imobiliar. Banca Spaniei estimeaza ca in prezent ar fi 108 milioane de bancnote de 500 de euro in Spania, ceea ce ar reprezenta circa 54 de miliarde de euro.

Aceste bancnote sunt supranumite in Spania "ben Laden", pentru ca toata lumea vorbeste despre ele, dar nimeni nu le-a vazut. Bancnotele ar fi fost folosite in ultimii ani pentru a plati comisioane ilegale, in conditiile in care tara a trecut printr-un boom imobiliar.

Potrivit cotidianului El Mundo, aceste masuri s-ar bucura de aprobarea sefului guvernului, José Luis Rodriguez Zapatero, dar nu sunt agreate de secretarul de stat pentru buget, Carlos Ocaña, si de presedintele Bancii Spaniei, Miguel Angel Ordoñez, care vad in aceasta miscare o amnistie fiscala.

Nici Ministerul Economiei, nici Banca Spaniei nu au facut comentarii legate de acest subiect, potrivit AFP.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Misiunea spațială istorică a NASA și SpaceX a fost amânată din cauza vremii
Setari Cookie-uri