Guvernele celor 27 de tari membre UE si-au luat angajamentul sa ia "toate masurile necesare pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar", a dat asigurari presedintele francez Nicolas Sarkozy intr-o declaratie care va fi data publicitatii de sefii de stat si de guvern europeni, relateaza AFP.

"Toti liderii Uniunii Europene declara ca fiecare dintre ei va lua toate masurile necesare pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar, fie prin injectarea de lichiditati provenind de la bancile centrale, fie prin masuri vizand unele banci, fie prin dispozitive consolidate de garantare a depozitelor", a anuntat presedintele francez Nicolas Sarkozy, in numele Celor 27, anunta NewsIn.

Aceasta declaratie a fost citita solemn de Sarkozy, a carui tara asigura presedintia Uniunii Europene, la palatul Elysee. Textul va fi dat publicitatii de fiecare dintre sefii de stat sau de guvern din UE.

"Nicio persoana care a depus bani la bancile din tarile noastre nu a suferit pierderi si vom continua sa luam masurile necesare pentru a apara atat sistemul, cat si deponentii. Luand aceste masuri, liderii europeni constata necesitatea unei coordonari si cooperari stranse", potrivit declaratiei.

In timp ce UE dadea publicitatii aceasta declaratie, bursele europene sufereau corectii severe. Bursele de la Paris, Londra si Frankfurt scadeau cu peste 8%. Pe piete se manifesta un val de panica dupa ce Germania a fost lovita in plin de criza financiara. O a doua operatiune a fost lansata duminica seara, pentru salvarea bancii Hypo Real Estate de la faliment, iar Guvernul de la Berlin a hotarat sa garanteze toate depozitele la bancile germane.

La summitul celor patru membri europeni ai G4, desfasurat sambata seara, Franta, Marea Britanie, Germania si Italia si-au luat angajamentul sa asigure soliditatea si stabilitatea sistemului bancar si financiar european si sa ia "toate masurile necesare pentru a atinge acest obiectiv". Liderii celor patru tari nu au putut ajunge, insa, la un acord privind masuri comune concrete si rapide. Ei au luat act de lipsa unui acord privind infiintarea unui fond de salvare a bancilor, dupa modelul Planului Paulson din Statele Unite.

"Sambata (4 octombrie - n.red.), Germania, Italia, Marea Britanie si Franta, dar si presedintele Eurogrup (Jean-Claude Juncker) si guvernatorul BCE (jean-Claude Trichet) si-au exprimat hotararea in fata crizei", a declarat Sarkozy.

"Astazi (luni - n.red.) toate Guvernele europene le spun cetatenilor europeni ca sunt uniti, solidari si hotarati in circumstantele financiare exceptionale pe care le traversam", a afirmat Sarkozy.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Setari Cookie-uri