Cotatia yenului, ce se mentinea aproape de nivelul maxim al ultimelor sase luni in fata dolarului, a afectat exportatori precum Canon Inc si fabricantii de automobile, ale caror castiguri au fost drastic reduse de inrautatirea situatiei economice internationale.

“Piata a fost intr-o stare de panica de saptamana trecuta si multi investitori trec pe lichiditate”, a declarat un manager de portofolii din cadrul Daiwa Asset Management, Koichi Ogawa.

Indicele Nikkei a scazut la un moment dat pana la 9.916,21 puncte, cel mai mic nivel din decembrie 2003, inainte de a incheia dimineata la 10.148,46 puncte, cu o pierdere de 324,63 puncte. Indicele a coborat cu 7,2%, de vineri.

Citeste si:

Indicele Topix a marcat o coborare de 2,7%, la 972,13 puncte, dupa ce scazuse, de asemenea, cu peste 5%.

Actiunile americane s-au depreciat pentru a patra zi consecutiv, determinand scaderea indicelui Dow sub 10.000 puncte, pentru prima data in ultimii patru ani, pe fondul temerilor ca economia mondiala se indreapta catre recesiune, in ciuda eforturilor de a controla extinderea rapida a crizei financiare.

Desi Japonia a fost, pana in prezent, mai putin afectata decat alte economii, oficialii au recunoscut ca efectele crizei incep sa fie resimtite, ministrul de finante, Shoichi Nakagawa, spunand ca starea economiei japoneze se inrautateste.