Zvonurile aparute in ultimele zile privind o posibila preluare a grupului francez alimentar Danone de catre rivalul american PepsiCo au determinat adevarate valuri de protest in randul politicienilor francezi, dar si o explozie a cotatiilor bursiere a marelui producator european.

Informatiile privind o eventuala inaintare de oferta de cumparare dinspre PepsiCo vin in principal dinspre apropiati ai grupului Danone, dar au fost dezmintite in totalitate de conducerile celor doi mari producatori, care le-au catalogat ca fiind numai simple speculatii. Chiar daca sunt doar zvonuri, politicienii nu au intarziat sa faca front comun impotriva acestei preluari. Primul-ministru francez, Dominique de Villepin, a afirmat, miercuri, ca Guvernul pe care il conduce este ingrijorat de o posibila preluare de catre PepsiCo si a avertizat ca va proteja interesele Frantei in aceasta problema, transmite Reuters, citat de Mediafax.

El a tinut sa sublinieze ca Danone este unul dintre "stindardele" industriei franceze si ca "orice solutie strategica trebuie sa aiba la baza protejarea intereselor grupului", dar si a industriei tarii. In urma unei conferinte de presa desfasurate la Matignon, premierul francez a mai atentionat ca problema Danone nu poate fi rezumata la simpla sa cotatie la Bursa. In joc sunt locuri de munca, industria si cercetarea franceza.

Cu toate acestea, Villepin nu a reusit sa specifice modalitatile prin care Guvernul va reusi sa isi protejeze interesele. Thierry Breton, ministrul francez al Economiei si al Finantelor, a declarat, la randul sau, in cadrul unui interviu pentru postul de radio RTL, preluat de AP, ca Franta va veghea mai mult si mai atent ca niciodata la respectarea regulilor economice in cazul acestei achizitii. ''Franta nu este Vestul Salbatic, Franta este un stat de drept'', a declarat ministrul. ''Ceea ce inseamna ca interesul salariatilor sa fie protejat - si foarte bine delimitat -, ca interesul actionarilor sa fie protejat, respectiv ca intreprinderea sa aiba timpul necesar pentru a se apara''. Pentru sustinerea grupului alimentar francez s-au mobilizat si olandezii, care ii sugereaza Guvernului francez sa ia masuri politice urgente, pe baza sustinerii securitatii alimentare, pentru a impiedica achizitionarea.

Totodata, reprezentantii Guvernului olandez au sugerat inclusiv o mobilizare generala, a actorilor publici, privati, a bancilor si a sindicatelor. "Trebuie sa le dam de inteles eventualilor cumparatori ca ajung pe un teren ostil'', a declarat primul-ministru olandez. Intr-un interviu publicat insa de cotidianul francez Les Echos, presedintele Danone, Franck Riboud, a anuntat ca se va lupta pentru a ''pastra independenta grupului''. ''Nu sunt proprietarul Danone, a declarat acesta. Sunt numai un garant al culturii si al independentei sale. Ma voi lupta pentru asta'', a spus el, asigurand totodata ca nu exista nici un contact clar intre Danone si grupul strain. ''Respect PepsiCo, precum si celelalte intreprinderi citate, dar nu face parte din proiectul meu'', a subliniat Riboud.

Crestere impresionanta a actiunilor pe fondul speculatiilor

Actiunile grupului Danone au crescut miercuri semnificativ, pentru a doua zi consecutiv, dupa ce surse apropiate situatiei au confirmat ca PepsiCo a angajat banci care sa ii acorde consultanta pentru planurile de extindere. Actiunile grupului alimentar francez au crescut, miercuri, cu aproape 10 la suta in cursul primelor ore de tranzactionare, pentru ca, la mijlocul zilei, sa fie cotate la 91,9 euro pe unitate, cu 4,91 la suta mai mult fata de inchiderea de marti.
Cererea mare pentru actiunile Danone a fost alimentata de informatiile aparute in publicatia Financial Times, conform carora PepsiCo a angajat bancile Morgan Stanley si UBS pentru a consilia o posibila oferta pentru grupul Danone, producator al iaurturilor cu acelasi nume si al apei minerale Evian. Purtatorul de cuvant al PepsiCo, Tod MacKenzie, a calificat informatiile drept "pure speculatii" si a adaugat ca nu are nimic de comentat. Danone are o capitalizare de piata de 25,3 miliarde de dolari, in timp ce capitalizarea PepsiCo este de peste trei ori mai mare, de 91,2 miliarde de dolari. Pe primul semestru, beneficiul net al grupului Danone a fost in scadere cu aproximativ 36,35 la suta fata de perioada similara a anului trecut. Situatia financiara facuta publica de catre grup miercuri dimineata indica un beneficiu net de 347 milioane de dolari pe primul semestru. Cifra de afaceri, insa, s-a ridicat la 6,437 miliarde de euro pe aceasta perioada, cunoscand o crestere de 2,87 la suta, fata de 6,257 miliarde de euro, realizati anul trecut. Cu toate acestea, grupul este increzator in realizarea unei cresteri de 6-7 la suta a cifrei de afaceri pe acest an. Participatiile externe, in principal in Marea Britanie, Spania si Statele Unite, ii vor mai aduce incasari de 1,3 miliarde de euro pe semestrul urmator si un profit de 700 de milioane de euro. Cresterea vanzarilor in primul semestru s-a situat in jurul a 6,5 la suta si se prevede o evolutie la 7,6 la suta pe semestrul urmator. Vanzarile in Europa au crescut si ele la 2,9 la suta, cele din Asia la 10,8 la suta, iar in restul lumii cu 16,4 la suta.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri